Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg være privatist eller bruke 23/5-regelen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei :) Blir 22 år nå i sommer og ønsker å komme igang med resten av utdanningen. Jeg droppet ut av VG3 studiespesialisering, har godkjent VG1 og VG2. Skal jeg ta opp alle fagene som privatist ved siden av jobb? Som blir 13 eksamener. Eller kan jeg gå videre via 23/5 regelen? Siden det bare er et år til jeg er 23 (føler det er lettere). Trenger tips og råd rundt dette? Tusen takk på forhånd! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du ønsker å skaffe deg generell studiekompetanse.

Det kan tenkes at det er enklere for deg å benytte 23/5-regelen hvis alternativet er å ta 13 privatisteksamener. Til gjengjeld må du altså ta de seks studiekompetansefagene: norsk, matematikk, historie, samfunnsfag, naturfag og engelsk.

Du må også dokumentere fem år med utdanning eller yrkespraksis. Dette kan være videregående skole, lønnet arbeid, omsorg for egne barn, militæret og lignende. Har du vært syk/sykemeldt kan det også godskrives om du får legeerklæring på det.

Du har altså to år videregående allerede som kan regnes inn i den regelen. Klarer du å dokumentere de siste tre årene, er dette trolig enklere enn å ta 13 nye fag. Å være privatist krever ganske mye arbeid og selvdisiplin, men er selvsagt mulig om man er tilstrekkelig motivert.

Vil du ha mer informasjon om 23/5-regelen, kan du lese på Samordna opptaks nettsider eller kontakte inntaksavdelingen ved et lærested. Eventuelt er det også mulig å snakke med rådgiver på den videregående skolen du sist gikk på.

Hvis du vil være privatist, kan du lese mer om det her

Håper svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning