Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte underveis?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18 år som har søkt på masterprogrammet i jus til høsten. Jeg er oppriktig interessert i jusfaget, og har også ønske om å jobbe med det etterpå, for eksempel som dommer eller i politiske ledd. Men samtidig har jeg kjempelyst til å bli lærer. Har tenkt mer og mer på det i det siste, men det er jo for sent å søke f.eks. lektorprogrammet nå, noe jeg dessverre ikke gjorde før fristen. Og jeg har jo fremdeles lyst til å gå jus også. Så derfor har jeg to spørsmål: 1. Går det an å ta master i jus, og deretter 1 år pedagogikk og så bli lærer? Kan jeg bare jobbe i VGS med rettslære-faget da, eller kan jeg bli lærer på ungdomsskolen i for eksempel samfunnsfag og norsk? Jeg vil helst jobbe i ungdomsskolen. 2. Det er mulig at det blir ledige studieplasser på lektor i fransk (UiO) til sommeren pga. få søkere. Går det an å begynne der, og likevel bli lærer i andre fag? Eller, kan man hoppe til et annet lektorstudie etter studiestart? På forhånd takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har er interessert i flere ting, selv om det gjør det vanskelig å velge! Hvis du kommer inn på juss kan du jo begynne der, så finner du ut om du vil fortsette med det. Du kan fint søke et lektorprogram neste år, hvis du finner ut at du heller vil det. Det kan være mulig å få innpass for studiepoeng du har fullført på juss, hvis emnene kan passe inn i lektorprogrammet.

Du er mulig å ta PPU (praktisk pedagogisk utdanning) etter en master i juss, men vi tør ikke uttale oss om hvilke fag du kan få undervisningskompetanse i, det bør du heller ta opp med studiestedet der du eventuelt tar juss. Kravene til undervisningskompetanse finner du i forskrift til opplæringsloven §14. Det er lektor- og grunnskoleutdanning 5-10 som er best egnet for å kunne undervise på ungdomstrinnet.

Når det gjelder muligheten for bytte mellom lektorprogram må du også snakke med det aktuelle studiestedet direkte, det kan ikke vi svare på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning