Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli ambulansearbeider uten så gode karakterer?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil bli ambulansearbeider men har ikke så veldig gode karakterer. Dette er pga psykiske problemer, blir det vanskelig for meg å følge drømmen? Hjelp meg å finne ut hva jeg ska gjøre! Jente,15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du tenker på å bli ambulansearbeider.

Først og fremst vil vi si at du er en ung jente, med mange spennende år foran deg! Det er rom for mange drømmer, muligheter og fine stier å gå i livet ditt! Så uansett om du kommer inn på rett sted nå eller ikke, dukker det opp nye rette steder rundt mange hjørner i livet ditt fremover. Tenkte det var viktig å nevne :)

Per dags dato må man gjennom et fire-årig utdanningsløp før man kan få fagbrev og søke autorisasjon som ambulansearbeider:

-Videregående trinn 1 (Vg1): helse og oppvekstfag
-Videregående trinn 2 (Vg2): ambulansefag
-To år som lærling i ambulansefaget

Det er få plasser på ambulansefaget (og litt forskjellig avhengig av hvilket fylke du bor i), så man må regne med å ha ganske gode karakterer for å komme inn.

Det finnes også en annen måte å bli ambulansearbeider. Da må du først fullføre videregående og få generell studiekompetanse. Du trenger også førerkort klasse B og å bestå en fysisk test. Da kan du søke Prehospitalt arbeid - paramedic på Høgskolen i Oslo og Akerhus og deretter bli ambulansearbeider. Les mer om å være ambulansearbeider på Utdanning.no og Ambulansearbeider.no.

Du skriver at du har psykiske problemer, og at det går ut over karakterene dine. Det er veldig leit å høre. I din situasjon syns vi det høres ut som veldig lurt med en prat med rådgiver på skolen din om yrkesplanene dine fremover. Kanskje du kan få noen gode råd og veiledninger. Hvis du syns skolen er tøff, kan det også være en idé å snakke med helsesøster.

Husk at du bare er 15, og at du har et langt og spennende liv foran deg, med mye innhold. Det er for tidlig å føle at drømmen blir knust - det er så mange gode måter man kan få det givende og bra på!

Et godt tips i denne fasen av livet, er å finne noe du syns er nyttig og interessant å studere, sånn at du får det bra, lærer mye og gjør det godt på skolen.

Lykke til med valgene dine, dette går nok bra :)

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning