Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag trenger jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått ferdig 1. og 2. videregående på bygg- og anlegg og gått to år som lærling og fått fagbrev. Men fant ut at det ikke var riktig linje for meg. Så jeg vil blir helsefagarbeider, men det er slik at jeg ikke kan gå 1. året videregående igjen, bare 2. året på videregående, og må ta det første året som privatist. Så lurer jeg på, hvor kan jeg gå som privatist? Jeg har vel noen fag fra videregående som gjør at jeg ikke trenger å ta opp alle fagene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har tatt et fagbrev innen bygg- og anleggsfag og har brukt opp din ungdomsrett på det. Du har ikke rett på mer opplæring, hverken på vg1 eller på vg2. 

Med fagbrev er du kvalifisert for fagskole. Du kan ha rett til vg4 påbygging, om du ønsker generell studiekompetanse.

Den ordinære utdanningen for å bli helsefagarbeider er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling trenger du programfagene fra vg1 Helse- og oppvekstfag og fra vg2 Helsearbeiderfag. Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt, det er de samme fellesfagene som du allerede har fullført.

Du kan gjerne søke på vg1 i offentlig skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du se om du finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist. Når du har tatt programfagene fra vg1 er du kvalifisert for å søke vg2, og kan søke offentlig skole på nytt. Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje. Sjekk ut mulighetene for det i ditt hjemfylke.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Håper det var oppklarende. Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning