Hopp til hovedinnholdet

Hva trengs for å bli veterinær og marinebiolog?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går 1ST og tar 1T matte. Lurer på om det er nødvendig med R1 og R2 matte for å bli veterinær. Hva trenger jeg i karaktersnitt? hva er opptakskravene? Vurderer også å bli marinebiolog. Trenger jeg R1 og R2 matte for det? Hva trenger jeg i karaktersnitt? Hva er opptakskravene? Jeg vet jeg kan studere i norge på nmbu, men synes nettsiden er for vanskelig til å finne frem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Veterniær er et spennende studie, som det også er vanskelig å komme inn på, for karaktersnittet er høyt. Du har rett i at du trenger en realfagskombinasjon for å kunne søke. Du trenger ikke R1 og R2 som du skriver, men bare R1 eller S1+S2. (det holder altså med R1, og alternativet hvis du ikke har R1 er å ha S1+S2. I tillegg trenger du kjemi 1+2. Her står opptakskravene på NMBU.

Man kan aldri vite akkurat hva karaktersnittet for å komme inn vil bli, siden dette endrer seg fra år til år. Veterinær er imidlertid veldig høyt, og det er sannsynlig at det vil være det fremover også. I 2016 var snittet 55 poeng i førstegangkvoten, og 62,5 i ordinærkvoten. Her kan du lese mer om hvordan du regner ut poeng.

For å bli marinbiolog, er det vanlig å ta en bachelor i biologi, som man bygger på med master i marinbiologi. For å komme inn på bachelor i biologi, må man også ha matte R1 (eller S1+S2) i tillegg til et realfag som står på denne listen.

Karaktersnittet for å komme inn på biologi er lavere enn veterinær, og varierer fra skole til skole. Hvis du blar deg ned denne listen på utdanning.no kan du se karaktersnittet fra i fjor. Du kan også se på studiene som retter seg direkte mot marin- og ferskvannsbiologi. 

Håper dette svaret hjalp! Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen din om hva du vil fremover, det er lurt.

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning