Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hva er forskjellen på rettsmedisiner og kriminaltekniker?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva er forskjellen på rettsmedisiner og kriminaltekniker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Den viktigste forskjellen er at en rettsmedisiner har bakgrunn fra medisin, altså har studert til å bli lege.

Rettsmedisin har altså å gjøre med å bruke medisinske kunnskaper i f.eks en straffesak. En kriminaltekniker er en person innenfor politiet som etterforsker alvorlig kriminalitet, som ran og mord. Kriminalteknikere jobber både ute i feltet og på laboratorium. Hovedoppgavene til en kriminaltekniker er å sikre spor som kan være viktig for videre etterforskning. Dette gjøres blant annet ved bruk av fingeravtrykk, fotografering, DNA-analysering og lignende metoder.

Så den ene bruker medisinsk kunnskap i en straffesak, den andre etterforsker det tekniske. For å bli rettsmedisiner eller kriminaltekniker er det derfor også ulike veier å gå. For å bli rettsmedisiner tar man først utdanningen medisin, og deretter spesialistutdanning i patologi. Det finnes ingen egen spesialistutdanning i rettsmedisin - de som jobber med dette er derfor patologer som gjerne tar kurs, etterutdanning og har mye arbeidserfaring i samarbeid med for eksempel Politiet og liknende.

For å bli kriminaltekniker i Politiet er det vanlig å ha fullført politiutdanningen, som  er en 3-årig høgskoleutdanning, i tillegg til å ha opparbeidet seg erfaring og ha tatt etterutdanning. I Kripos ansettes det en del personer med såkalt sivil utdanning (altså ikke politiutdanning). Eksempelvis har de behov for kjemikere. I framtiden vil det trolig også ansettes flere personer her med utdanning innen genteknologi.

Hvis du har spørsmål tilknyttet dette, eller noe virker uklart, ta gjerne kontakte med Politihøgskolen på telefonnummer 23 19 99 00.

Håper dette svarte på spørsmålet ditt :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Vil du jobbe med etterforskning? Eller engasjerer du deg i å forebygge kriminalitet blant ungdommer? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Yrkesvalg
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om yrkesvalg