Hopp til hovedinnholdet

Er karakterene mine gode nok til å komme inn på lærerskolen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har funnet ut at jeg vil bli lærer, men jeg er usikker på om karakterene mine oppfyller kravene. Har hørt at man må ha 4 i snitt i både matte og norsk. Har 4 i P1 men var på utveksling i andre videregående og har derfor "godkjent i utlandet" på P2. Kommer der til å bli et problem? I norsk har jeg 6 i muntlig, 4 i hovedmål (bokmål) og 3 i sidemål (nynorsk). Kom også opp i eksamen der jeg fikk 5 på hovedmål og 3 i sidemål. Er dette godt nok til å komme inn på lærerskolen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Det er mange som lurer på dette med de nye kravene for å bli lærer. De er ganske nye. Du skriver at du tror du må ha 4 i matte og 4 i norsk - dette er ikke riktig. Det nye kravet er at du må ha 4 i matte og 3 i norsk. 

På vilbli.no står det: 

Søkere til grunnskolelærerutdanning og 5-årig integrert lærerutdanning må kunne dokumentere minimum 35 skolepoeng (karakterpoeng og realfagspoeng) og et gjennomsnitt på minimum karakteren 3 i norsk (393 timer) og 4 i matematikk som fellesfag (224 timer).

Søkere som har gjennomsnittskarakteren 3 i matematikk kan likevel tas opp hvis de består et forkurs i matematikk spesielt tilrettelagt for lærerutdanning.

Karakterkravet i matematikk gjelder ikke for søkere som kan dokumentere bestått programfag i matematikk (minimum R1/S1) eller tilsvarende.

Så karakterene dine i norsk er over kravsnittet, og karakteren i matte også. For å se om du dekker kravet om minst 35 skolepoeng, kan du bruke karakterkalkulatoren på utdanning.no.

Om hvordan man regner "godkjent i utlandet" står det på Samordna Opptak at disse fagene ikke regnes med i poengberegningen. Du regner altså snittet ditt utenom denne karakteren.

Det står også:

Du kan dekkje spesielle opptakskrav med fag som du har teke då du var på utveksling. Faget må vere ført på det norske vitnemålet ditt med den norske fagkoda. Skal du søkje studium som har spesielle opptakskrav i form av karakterkrav i enkeltfag, må du sørgje for å dokumentere dette. Det betyr at du må laste opp både det norske vitnemålet og karakterutskrift frå faga tekne i utlandet.

Vi vet ikke hvordan skole og fag du hadde i utlandet. For å være helt sikker på hvordan snittkarakteren din regnes ut, og om du dekker de spesielle opptakskravene for å bli lærer, foreslår vi at du snakker med rådgiver på skolen din, og kontakter Samordna Opptak om dette. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning