Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta hele vgs i USA?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å gå hele videregående i utlandet (helst USA). Jeg har sett litt på IB linja, men de tilbyr bare de to siste årene, og det er ikke sikkert at jeg får reise i det hele tatt. Hadde det isåfall gått an å ta IB linja i utlandet? Jeg lurer da på om det går an å reise på eget initiativ, og isåfall hvordan. Familien har mange bekjente i USA og jeg kunne gjerne ha tenkt å bo hos en av dem under oppholdet. Hovedspørsmålet er: Er det en mulighet for at jeg kan ta hele videregående i USA? Isåfall hvor skal jeg starte med prosessen for å komme meg dit? Og hvilke skoler/linjer er godkjent av det norske skolesystemet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du allerede planlegger utdanning!

Din rett til videregående skole er knyttet til det hjemfylket hvor du har din folkeregistrerte adresse i Norge. I utgangspunktet finnes det ikke et offentlig tilbud om å ta hele videregående skole i USA. Hovedregelen er at Lånekassen ikke støtter utdanning på videregående i utlandet, med mindre det er spesielle årsaker til at man må gå på skole utenlands, for eksempel fordi foreldrene dine jobber i utlandet. 

Det finnes likevel mulighet for å ta deler av videregående opplæring i USA eller et annet land:

Hvis du går vg1 på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene kan du ta Vg2 og Vg3 i utlandet gjennom UWC, da kan du også få støtte fra Lånekassen. United World Colleges (UWC) tilbyr Vg2 og Vg3 på anerkjente skoler i hele verden. Du kan lese mer på studeriutlandet.no. Undervisningen foregår på engelsk, og gir deg en International Baccalaureate (IB) etter endt skolegang. Det kvalifiserer også som generell studiekompetanse i Norge. Det er også mulig å gå vg2 IB og vg3 IB i Norge.

Det mulig å dra i utveksling på vg2 på videregående skole på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene. For å få støtte fra Lånekassen må utvekslingen komme istedenfor Vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge, og dette skal forhåndsgodkjennes av skolen din. Det er mange som velger USA når de drar på utveksling.

Når det gjelder å flytte til familie i USA, så er det amerikanske myndigheter som bestemmer om du kan gå hele VGS der. Hvis du vil fullføre videregående i USA får du nemlig ikke vitnemål fra norsk videregående, men fra den amerikanske. Du burde derfor kontakte Den amerikanske ambassaden her i Norge og finne ut om du kvalifiserer til skoleplass i USA. Der kan du få informasjon om alle reglene som gjelder rundt godkjenning av utdanning, oppholdstillatelse, visum og lignende. Ambassaden kan også henvise deg til amerikanske skolemyndigheter som har oversikt over forskjellige skoler.

Ofte er det vanskelig å få til oppholdtillatelse og skoleplass i et annet land dersom man ikke reiser sammen med foreldrene sine som har fått jobb der. Helt generelt kan det sies at USA regnes som et relativt vanskelig land å flytte til sånn uten videre. Dette fordi man normalt må ha et skoletilbud i landet før man i det hele tatt får bosette seg der.

På hjemmesiden til Samordna opptak, som koordinerer opptaket til høyere utdanning, kan du se hva slags utdanning fra USA som kreves for å få generell studiekompetanse i Norge.

Håper det var til hjelp.
Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning