Hopp til hovedinnholdet

Trenger jeg realfag for å komme inn på psykologi?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg går første året på studiespesialiserende og lurer på om hva jeg må velge til neste år for å bli psykolog? jeg tenkte å velge samfunnsfag og økonomi i stedet for realfag men er usikker på om man trenger realfag for å komme inn. Trenger jeg R-matte og kjemi og de fagene? anbefales det? har jeg større sjanse for å komme inn på det hvis jeg har realfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Svaret er heldigvis at du ikke trenger realfag - du kan like fint velge språk, samfunnsfag og økonomi. Opptakskravet for å komme inn på psykologi er generell studiekompetanse (Til profesjonsstudiet ved UiB og UiT kreves fullført årsenhet i psykologi - det kan du lese mer om på utdanning.no).

Hvis du mye heller vil velge samfunnsfag og økonomi, høres det ut som at du burde gjøre det. Det krever veldig gode karakterer for å komme inn på psykologi, og da er det lurt å ha valgt fag man trives og er interessert i - da vil man gjøre det best:) Mange av fagene på SSØ er dessuten kjemperelevante for psykologistudiet - så da får du et godt innblikk i fagfeltet.

Eneste eventuelle grunn til å velge realfag, ved siden av at du hadde vært mest interessert i det, ville vært realfagspoengene du kunne fått. Nå kan du få språkpoeng i stedet på SSØ, så dette er ikke så altfor mye å tenke på. Det viktigste er at du får gode karakterer i fag du trives med. Hvis du hadde valgt realfag og fått dårligere karakterer, hadde realfagspoengene falt bort allerede. Du kan uansett lese om disse poengene på Samordna Opptak og se hvilke tillegg de vil gi.

I din situasjon kan du fint velge det du vil, og det er ingen krav om å velge realfag, og du får heller ingen nevneverdig fordel av det. 

Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen din om hva du skal velge fremover - det er en god idé.

Lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning