Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli Farmasøyt, men er ikke flink i matte.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er elev som går på vgs. Jeg har lyst å bli farmasøyt, og liker generelt sett naturfag. Problemet er, jeg er ikke særlig flink i matte. Har 1T, og får 3+ og 4. Jeg brenner for farmasi, og skal ta realfag (kjemi og fysikk). Hvordan kan jeg forbedre meg? Er det 0% sjangs til å studere farmasi videre? Jeg er så målløs, fordi jeg brenner for farmasi, men matten stopper meg opp. Har de noen gode nettsider som kan hjelpe meg med realfag? Hva slags prioriterer de i farmasi-studiet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende å høre at du tenker på å bli Farmasøyt. 

Aller først vil vi betrygge deg litt. Du har nettopp begynt på videregående, og fått dine første mattekarakterer. Du spør også om det er 0% sjanse for å kunne bli Farmasøyt - det kan vi si med en gang at det er det ikke! Du har mange ulike sjanser til å bli Farmasøyt, hvis det er det du vil. 

Vi skjønner at du blir bekymret hvis du merker at matte ikke er ditt fag. Men 3+ og 4 er slett ikke dårlige karakterer. For å komme inn på Farmasøyt trenger du jo ikke kjempegode mattekarakterer - du trenger bare i praksis å ha bestått, så lenge de andre karakterene dine veier opp.

Du har sikkert lest om Farmasi på f.eks utdanning.no. Opptakskravet er generell studiekompetanse + realfagskombinasjon. På masterstudiet i farmasi er realfagskravet:

-matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
-fysikk 1
-kjemi 1 og 2

Så du må altså ha bestått enten R1, eller S1+S2.

Begge karakterene dine i matte til nå er jo gode, og i hvert fall ikke dårlige. Det er veldig fint at du har lyst til å forbedre deg og vil finne ut hvordan. Vi foreslår at du tar en prat med faglæreren din i matematikk. Han eller hun kan gi deg gode tips, og hjelpe deg med å vurdere om hvordan ferdighetsnivået ditt vil kunne bli bedre, og hvordan du eventuelt vil kunne prestere i fag som R1 og S1/S2.

Hvis du vil vite mer om hva de prioriterer i Farmasi-studiet, er det beste du kan gjøre å kontakte et av lærestedene selv. De kan fortelle deg mer om faget :)

Husk, dette er slett ikke for sent. Og du er ung og har veldig god tid på deg til å finne ut av ting og ordne deg som best mulig. Skulle du stryke i et fag som matte, men farmasi virkelig er drømmen, fins det alltid muligheter som å ta opp faget som privatist/få spesialundervisning, etc. 

Vi foreslår at du puster litt ut, står på godt videre, og får noen gode tips av mattelæreren din til hvordan du kan jobbe bedre med matten.

Lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning