Hopp til hovedinnholdet

Er ett år påbygg nok for å bli ingeniør?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17 år. Jeg går vg2 kjøretøy og vet ikke helt om jeg ønsker å bli bilmekaniker. Jeg skal gå Y-veien og bli ingeniør senere, dette vet jeg. Men jeg er litt usikker på om jeg klarer/orker å bli bilmekaniker i det hele tatt. Så lurte på om 1 år på studiespesialiserende til neste år og bestå der er nok til å gå videre til høgskole/universitet og bli Ingeniør? Tenker da på maskiningeniør eller lignende. Jeg har også et lite problem med at jeg ikke klarer å jobbe 8 timer 5 dager i uken. Jeg er en kreativ person og føler at jeg ''dør'' inni meg av dette systemet. Er ikke lat da jeg gjerne kan jobbe mye, bare takler ikke alt dette med faste klokkeslett og alt. Noen måte jeg kan forbedre dette hos meg selv? Eller noe som helst jeg kan gjøre? Vil jobbe og bli noe! :) Takker for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skrev inn til oss! Det virker som du tenker godt rundt dette, og du virker også motivert for å lande på rett sted - det er bra.

Det er mange ulike ingeniørutdanninger, forskjellige krav til å komme inn, og ulike måter å klare disse kravene på.

Felles for mange av ingeniørutdanningene (også de fleste av maskiningeniør-fagene) er at du trenger generell studiekompetanse + en realfagskombinasjon for å kunne søke.

Hvis du tar ett år påbygg til generell studiekompetanse nå, vil du få studiekompetansen, men ikke alle de realfagene du trenger (det er litt forskjell på hvilke du trenger) .

Så det korte svaret er at påbygg neste år gjør at du kommer langt på vei, men ikke helt. Når du ikke får tatt realfagene som trengs, kan løsningen være å ta fagene som privatist senere. Det kan være slitsomt, men verdt det.

Det finnes andre veier inn til å bli ingeniør også. Du har allerede nevnt Y-veien. En annen er å ha ett års forkurs til ingeniørutdanningen. Dette er en mulighet til å få den kompetansen du trenger fra videregående.

V råder deg til å lese så mye du kan på utdanning.no - i tillegg til å snakke med rådgiver på skolen din om dette. Han/hun kan dette godt, og bør kunne gi en god oversikt.

Og så - over til den andre delen av spørsmålet ditt.

Du er ikke alene om å føle at 8-4 arbeidslivet ikke er for deg! Mange kjenner på dette. Det er vanskelig å gi deg noen konkrete råd på det, for store deler av arbeidslivet er lagt opp til å følge dette systemet. 

Det kan jo veldig godt hende du blir vant til det. Det er det mange som blir. Den gode nyheten er jo på en måte at store deler av arbeidslivet beveger seg VEKK fra 8-4. Det er mange nye yrker hvor det er vanligere å jobbe deltid/frilanse/styre arbeidstiden selv. Også mange arbeidsplasser som nå eksperimenterer med at de ansatte kan styre selv når de kommer og går. 

Så enten vil du bli mer vant til det, ellers vil du kunne finne et yrke eller en jobb som passer deg bedre. Det fins også måter å jobbe med dette på, og vi legger ved et par artikler du kan lese.

Veldig lykke til!

Ta en prat med rådgiver, og ikke gi opp :)

At du er motivert for å få til noe er den aller viktigste biten :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning