Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Vet ikke om jeg bør ta påbygg eller gå lærlingtiden min.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg vet ikke helt hva jeg vi bli og hva jeg skal gjør med livet mitt, men har funnet ett yrke som er helt Ok, det er ikke drømme yrket mitt men hva annet skal jeg gjøre. Går nå på yrkesfaglig linje og er usikker på om jeg skal bli lærling eller ta påbygg, deg yrke som jeg syntes høres Ok ut krever gjenerell studiekompetanse og vet ikke om jeg kommer til å få bra nok karakterer til å studere på høyskole, har heller ikke så veldig lyst å bli lærling i det jeg studere akkurat no for jeg fant ut for ikke så lenge siden at hvis jeg vil bli lærling vil jeg heller bli helsefagarbeider og det er forsent nå. Og har lyst å studere på høyskole å alt for er en helt Ok yrke tjener bra nok, men er redd for å ikke få bra nok karakterer på påbygg og hva om høyskole er for vanskelig for meg. Jeg er redd for å ikke greie det så jeg må droppe ut, i tillegg er det jeg vil studere i ett annet fylke og må defor flytte å ta opp lån og hva om jeg ikke greier å betale det tilbake.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det høres ut som at du har mange tanker om fremtiden din, og lurer på hvilken vei som vil være best for deg. Det er en veldig god ting at du tenker på dette - det er det første og viktigste steget! Vi er helt sikre på at dette er ting du kommer til å finne ut av.

Vi vil anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen din, eventuelt også kontaktlærer. De kjenner deg enda bedre enn oss, og du vil få muligheten til å diskutere fremtidsplanene dine enda bedre enn her. 

Når det er sagt kan vi gi deg et par tanker. Veldig mye av det du skriver, opplever vi som ganske vanlige bekymringer for folk i din alder. Hvordan vil jeg klare å betale tilbake lånet? Hva hvis jeg ikke får gode karakterer? Hva hvis det er for vanskelig for meg?

Det er veldig naturlig å få sånne tanker. Og vi som er eldre hadde også mange av de samme tankene. Samtidig er det noe med at veien blir til mens man går. At ved å kaste seg ut i ting og stå på, så er man liksom i gang. Og da merker man at bekymringene ikke er så alvorlige likevel - for når man er i gang, er det alltid veldig mange måter ting kan løse seg på. Også ting man ikke tenkte over opprinnelig. 

Vi kan jo ikke bestemme for deg. Men vi syns du skal ta på alvor at du skriver at du ikke vil bli lærling i det du går nå. Blir du lærling i det og ikke trives, er det veldig synd. Vi anbefaler deg å tenke godt gjennom hvorfor du ikke tror du vil trives som lærling i det yrket. Hvis du finner ut at det virkelig ikke er noe for deg, bør du ta det på alvor. 

Påbygg er sett på som et ganske tungt år, i hvert fall til tider, siden det er mye å lese. Men hvis man står på, er det et år som det er veldig mulig å gjennomføre godt. Og med påbygg har du på en måte alle muligheter åpne: Det er utrolig mange spennende studier på høyskoler og universiteter - og med påbygg kan du studere nesten alle av dem. Hvis du hadde visst at du ville bli lærling i det du studerer, ville det være lurt å gå lærlingløpet. Hvis du er usikker på hva du vil fremover, vil påbygg gi deg flere åpne dører og muligheter etterpå. Husk forresten at du kan ta påbygg når som helst - også etter at du har tatt fagbrev som lærling. Så det er viktig. Det kan ordne seg nesten uansett hva du gjør.

Du skriver at du er redd for karakterene dine, og lånet du må ta opp. Det eneste vi kan si er at gode karakterer er fint, men ikke alt her i livet. Det er mange studieprogram man kommer inn på også om man ikke har fantastiske karakterer. Og det er mange måter man kan jobbe sånn at karakterene blir bedre. Studielån er det alltid lurt å være obs på - men det er samtidig veldig gode ordninger her i Norge, hvor det som regel løser seg veldig godt. Og de fleste trenger studielån for å klare å studere. Man kan se på det som en investering i utdanning.

Vi er helt sikre på at dette kommer til å gå bedre enn du kanskje er redd for. Det fins mange veier inn til det man trives i, og hvis man trår feil, har man gode muligheter til å trå på nytt. Vi anbefaler at du puster litt ut, og kjenner på hva du har mest lyst til og er mest motivert for. 

Vi anbefaler også en prat med rådgiver, og legger ved noen gode artikler du kan lese som handler om mye av dette. 

Veldig lykke til - vi heier på deg!Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her!

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning