Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg lektor i norsk, historie og filosofi?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei!:) Jeg går i andre klasse på videregående og har lyst til å bli lektor i norsk og historie og filosofi.. Hvordan går jeg frem da? Tusen takk for svar:))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du vil bli lektor.

For å bli lektor er dette de to vanligste veiene:

- Lektorprogram

- Master (5 år) og deretter Praktisk-pedagogisk undervisning PPU (1 år)

Hvis man vil jobbe som lærer i videregående, må man ha bachelor + PPU, eller helst master + PPU (det kommer til å bli krav om master snart). Med bachelor blir du adjunkt, og med master blir du lektor.

Du trenger minst 60 studiepoeng i et fagfelt for å undervise i det på videregående. Tar du et lektorprogram, fordyper du deg i to undervisningsfag, samt pedagogikk (PPU). Historie og norsk finner du på mange lektorprogram, men filosofi er ikke like vanlig. Hvis du ikke finner det i et lektorprogram, kan du skaffe deg 60 studiepoeng i filosofi ved å studere det ett år - da har du undervisningskompetanse i faget etterpå.

Du skriver ikke hvilken videregående du går, men du må altså få generell studiekompetanse før du søker et lektorprogram. De andre opptakskravene for å bli lærer kan du lese HER.

Lykke til med planen din! Det er en god idé å snakke med rådgiver på skolen din om dette. Vi legger også ved et par relevante artikler :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning