Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta psykologi1 som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går andre året i studiespesialiserende og valgte psykologi 1 som ett av fagene. Jeg har fått vite at jeg kommer til å få karakter 4 i det første semesteret og jeg syntes at læreren bedømmer oss på feil måte pga. Jeg hadde kun femmere i vurderingene før læreren oppla en skrivestund der karakteren som vi fikk i den, var sannsynligvis karakteren vi skulle få. Jeg fikk karakter 4 i denne og syntes det var rart at hun skulle bedømme oss mest i skriftlig med tanke på at psykologi 1 er et muntlig fag og jeg ikke er flink til å skrive artikkel som oppgaven gikk ut på. Når det er sagt, så har jeg tenkt et stund og føler at jeg ikke vil ha noe med læreren å gjøre og heller tar privatisteksamen nå til sommeren i psykologi 1. Er det mulig? Og kommer det til å stå noe i standpunktkarakteren da? telles privatisteksamen på samme måte som andre fag? Og jeg lurer på også om det kommer til å påvirke grunnstipendet mitt med tanke på blir jeg deltidselev eller er jeg fortsatt fulltidselev da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det var leit å høre at du opplever det sånn med læreren. Vi anbefaler at du tar en prat med rådgiver på skolen din om dette.

Det er mulig å ta fag som privatist samtidig som du går på videregående. Da kommer karakteren på vitnemålet ditt som standpunktkarakter. Dette kan du snakke med rådgiver på skolen din om. Det er skolen din som utsteder vitnemål, så det er viktig at du planlegger dette med skolen.

 

Å ta fag som privatist samtidig som man går på videregående skal ikke føre til noen ulemper for vitnemålet, og du vil fortsatt søke i kvoten for førstegangsvitnemål med vitnemålet ditt hvis du skal søke høyere utdanning.

Nå kjenner vi jo ikke situasjonen din med denne læreren så godt, og du skriver at du har bestemt deg. Nå går det helt fint å ta faget som privatist - men kan det være noe forbedringspotensiale hvis du tar faget med undervisning likevel? Nevn gjerne grunnen til at du vil ta det som privatist for rådgiveren din også - da kan dere få en samtale på om det er det beste for deg eller ikke.

Lykke til, og god jul :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning