Hopp til hovedinnholdet

Jeg får fagbrev som elektriker til sommeren. Kan jeg ta eksamen i automasjon etter det?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg skal ta fagbrev som elektriker til sommeren og lurer på hva som må til for å bli automatiker etter det. holder det at jeg tar eksamen i VG3 automasjon og hvor lang vil læretiden bli?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du er interessert i automasjonsfaget også. 

Vi anbefaler deg at du kontakter rådgiver på skolen din så snart som mulig for å ta en prat om dette. Det kan nemlig være litt komplisert å skulle ta flere fag. Når du har fullført et videregående løp, har du brukt opp av opplæringsretten din. Dette betyr at du vil komme bak i køen etter alle som fortsatt har opplæringsrett.

Du har samme Vg1 som Automasjonsfaget, men ikke samme Vg2. Du må sjekke hvilke fag du mangler og hvilke du har tatt før. De du mangler, må du enten ta som privatist, eller hvis du får plass på skolen. Du trenger ikke å ta fagene du har hatt fra før på nytt. Rådgiver/studieveileder på skolen din kan hjelpe deg å se hvilke fag du mangler og hva du må gjøre.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje. Sjekk ut mulighetene for det i ditt hjemfylke.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Det fins altså flere ulike muligheter, og du burde starte med å snakke med rådgiver på skolen din for å finne ut hva som passer best for deg.

Lykke til :)

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning