Hopp til hovedinnholdet

Jeg strøk i matte og må ta det som privatist. Hvordan skal jeg klare det?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg fikk nettopp vite at jeg strøk på matte eksamen og må nå ta det som privatist. Jeg var ganske sikker på at jeg ble til å stryke selv om jeg følte at jeg gjorde en grei jobb for jeg hadde jobbet bra med faget. Jeg har alltid vært dårlig i matte og sliter veldig med å forstå det. Har også to til fag jeg ønsker å ta som privatist men vet ikke om det blir for tungt. Jeg trenger noen gode råd og tips for å bestå, jeg MÅ bestå for jeg ønsker å studere til høsten. Jeg har bestilt mattebok og føler meg klar for å gjøre mitt beste. Jeg føler at jeg studerer best alene så å dra tilbake til skolen føler jeg ikke helt for, og nettstudier har jeg tenkt litt på men det koster jo noen tusen der. Men hvis jeg stryker til våren er løpet helt kjørt da? Går det bare å ta den en gang på våren og en gang på høsten? Jeg er motivert til å bestå og gjøre en god innsats men er så utrolig redd for å stryke igjen.. Hjelp...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Det var leit å høre at du strøk, og det hørtes ikke ut som noen god opplevelse. Du er ikke alene om å ha opplevd dette, og vi forstår godt hvis du blir stresset av det. Men vi tenker likevel at du bør puste litt ut og tenke at dette kommer til å gå bra - for det gjør det til slutt.

Det er ikke alle som har like bra anlegg eller interesse for matte, og det skal det trenger det heldigvis heller ikke være. Målet ditt er jo bare å stå, slik at du får godkjent vitnemål. Og det lar seg gjøre med litt innsats.

Vi kjenner jo ikke hele situasjonen din, men vet du at du har rett til å få tilbud om en ny eksamen av skolen din hvis du stryker? Det kan jo hende at du har fått dette allerede, men vi tenkte bare å nevne det. Du kan lese mer i denne artikkelen om dine rettigheter og hva som skjer når du stryker en eksamen.

Hvis det er slik at du må ta det som privatist, er det ingen grense for hvor mange ganger du kan ta opp faget. Så du får det til til slutt uansett, det er viktig å huske. Du kan melde deg opp til privatisteksamen to ganger i året. Fristen for å melde seg til våreksamen er 1. februar, fristen for høsteksamen er 15. september. Eksamen gjennomføres i mai/juni og i november/desember. Datoene kan variere, så sjekk eksakte datoer for ditt fylke. Les mer om å bli privatist hos utdanning.no, der står det en god oversikt.

Vi skjønner at dette ikke var noe gøy, men dette er en situasjon som kommer til å gå bra, og som mange har vært gjennom før deg. 

Angående privatisteksamen er det en vurdering du må gjøre om du vil lese til faget selv, eller følge undervisning på en privatskole. Du kan lese mer om dette i artikkelen vi legger ved under.

Ellers anbefaler vi også en prat med faglæreren din i matematikk, hvor du kan fortelle at du har lyst til å klare privatisteksamen, og spørre om råd til hvordan du skal klare det.

Stå på og ikke gi opp. Vi heier på deg, og ønsker deg veldig lykke til :)

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning