Hopp til hovedinnholdet

Jeg går helsefag, men vil bli sosionom. Hva må jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går første året på vgs, helse og oppvekst. Jeg hadde planer om å bli helsefagarbeider men endret mening etterhvert som jeg lærte mer om yrket. Jeg har tenkt mye, og har falt ned på at jeg vil bli sosionom. Hva er utdanningsløpet der? Må jeg bytte linje eller kan jeg fortsette på linjen jeg går på nå? Skjønner meg lite på slikt og hadde trengt en forklaring. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer, og du er ikke alene om å syns det er forvirrende.

Det viktigste å vite, er at det fins to hovedretninger når du går vgs: yrkesfag og studieforberedende. På yrkesfag går man gjerne to år på skole og to år lærling i bedrift. Da tar man fagbrev og får en yrkestittel. Dette passer bra for deg som vil komme i gang med jobbing med en gang.

På studieforberedende får du generell studiekompetanse, som betyr at du kan studere videre på Høyskole eller universitet. Dette passer bra for deg som tenker å ville studere mer senere. Ved å studere på høyskole/universitet, vil du også kunne få tilgang til en del flere og andre typer jobber enn på yrkesfag. 

Du går nå yrkesfag, og hvis du blir helsefagarbeider ved å gå Vg2 Helsefagarbeider og deretter går 2 år i lære, får du fagbrev, men ikke generell studiekompetanse. 

Sosionom, og omtrent alle andre studier, krever at du har generell studiekompetanse. 

Heldigvis er det ikke så vanskelig for deg å få det. På alle yrkesfag kan man velge å ta Vg3 påbygg i stedet for læretiden. Dette er et teoretisk år på skole som gir deg de fagene du trenger for å få generell studiekompetanse så du kan studere videre. Du har alltid rett til å ta påbygg når du går på yrkesfag, også etter at du har tatt læretid og fagbrev. Så dette er én måte å kunne studere Sosionom på.

Du må altså ta Vg3 påbygg i tredje klasse - da kan du studere det meste etterpå. Du trenger ikke å bytte linje, så lenge du sørger for å få generell studiekompetanse. Har du LYST til å bytte linje, kan du snakke med rådgiveren på skolen din om det. Du har rett til et omvalg og bytte linje, men da må du regne med å begynne i VG1 igjen.

Men oppsummert har du alle muligheter til å endre kurs fortsatt, og det handler om å få generell studiekompetanse, hvis det er det du vil.

Vi anbefaler at du tar en prat med rådgiver på skolen din om dette, så er du helt trygg på hvilke muligheter du har.

Veldig lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning