Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta jus i Stavanger først, og så flytte til Bergen/Oslo?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bor i stavanger og vil studere jus, men på UIS har de bare en toårig mastergrad, og jeg vil ta den femårige. Jeg vil helst bo hjemme så lenge som mulig for å unngå mye studielån, men jeg vet at jeg etterhvert må flytte vekk. Er det mulig å ta de to første årene på UIS og deretter flytte videre til enten UIB eller UIO for å ta de tre siste årene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

I utgangspunktet går det fint å søke seg over til et annet universitet. Man har som regel alltid muligheten til det, og hvis man tar bachelor et sted og master et annet, søker man opptak på master på det nye universitetet. Man må dobbeltsjekke at emnene man har hatt stemmer - men alle universitetene har en oversikt over hva de godkjenner av "overføring" fra andre universiteter. Du kan også ringe dem å spørre - det er lurt for å være på den sikre siden. Men sannsynligvis vil du måtte gå bachelorgraden ferdig i tre år, før du søker deg over.

I akkurat ditt tilfelle er det likevel et par ting du må passe på. Det er forskjell på å komme inn direkte på den 5 år lange masterutdanningen og den 3 år lange bachelorgraden. Slik det er nå, så er bachelorgraden på UIS godkjent som de tre første årene, i hvert fall på universitetet i Bergen, så det pleier å gå bra. Problemet er bare at det ikke er sikkert det er så lett å få plass. 

I denne avisartikkelen kan du lese om at mange studenter som tar bachelor sliter med å få plass på mastergraden etterpå, siden den i prinsippet er full av studenter fra før. 

Nå har UIS en ny og fin ordning, hvor 5 plasser på mastergraden i Bergen er holdt av til studenter fra UIS.  Men 5 plasser er ikke veldig mye - så du er rett og slett ikke garantert plass på master hvis du tar bachelor først.

Sånn sett er det en stor fordel å komme direkte inn på det 5-årige løpet, og noe du bør tenke på når du gjør vurderingen din.

Vi anbefaler egentlig at du tar kontakt med instituttene på de ulike lærestedene og spør dem om dette - de har god erfaring med hva som går og hva som er mulig for deg. 

Uansett hva det blir, så ønsker vi deg lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning