Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli skogsoperatør?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er ein gut på 16 år som går på Studiespesialiserande skule i vg1. Eg lurar på om eg har moglegheiten til å verte Skogsoperatør, ettersom eg har tenkt å søkje meg inn på Høgskolen i Hedmark og ta bachelor i skogbruk. Må eg ha gått skogbruk på vidaregåande for å verte skogsoperatør eller kan eg verte det med den utdanninga eg har valt/skal velje? Høgskolen i Hedmark krev generell studiekompetanse for å kome inn. Takk på forhand!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Du har rett i at utdanningen for å bli skogsoperatør er et 4-årig løp i videregående opplæring. Som du ser av yrkesbeskrivelsen er dette et veldig praktisk yrke, med blant annet håndtering av store maskiner. Utdanningen er også veldig praktisk, med to år som lærling. Hvis du tar fagbrev får du rett til å ta påbygging til studiekompetanse etterpå.

Med en bachelor i skogbruk får du absolutt relevant kompetanse for å jobbe med skogbruk, men du blir ikke skogsoperatør. En høgskoleutdanning har en mye mer teoretisk tilnærming enn en fagutdanning, selv om akkurat denne høyskoleutdanningen også har praktiske feltøvelser.

Du kan vurdere om du skal ta begge deler, og ta både fagbrev som skogsoperatør og en bachelor i skogbruk. Da få du veldig bred kompetanse innen samme felt, både praktisk og teoretisk.

Hvis du ønsker å ta fagbrev må du gjøre et omvalg og søke vg1 Naturbruk før 1. mars. På vg1 Studiespesialisering fullfører du de fleste fellesfagene i en yrkesutdanning, de vil du få fritak for ved et omvalg.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om det du lurer på.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning