Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et friår før vgs?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er snart ferdig med 10ende og skal søke videregående. Jeg er ekstremt skolelei og helt i villrede med hva jeg vil bli! Elsker hår, styling og design men misliker veldig miljøet på rud vgs som er min nærmeste skole! (Har vært på hospitering 2 ganger, ikke bra!) Mamma anbefaler et friår i Spania på EF språkskole. Der lærer jeg flytende spansk + pluss 4-5 kreative valgfag som matlaging, kuns og kultur. Men hva skjer når jeg kommer hjem? Får jeg poeng for spansken fra EF? Tenker å søke meg in på rosenvilde etter Spania. Går det eller må jeg søke vgs nå for så å søke permisjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det var leit å høre at du er skolelei - men veldig fint å høre at du har så mange gode planer og interesser! Det er ikke sjelden å være skolelei, og det hender at en pause kan være helt riktig ting :)

Det er fint at du og moren din snakker så godt om dette. Det er viktig at en forelder er med i en sånn prosess om hva man bestemmer seg for. EF i Spania høres jo veldig spennende ut - det vil være et veldig lærerikt og morsomt år garantert!

Du har det som heter Ungdomsrett, som betyr at du har rett og krav på videregående opplæring innen 5 år etter at du har gått ut av grunnskolen, og før du fyller 24. Det betyr at du kan ta et friår, og fremdeles rekke å fullføre vgs innen ungdomsretten. Så du kan med andre ord dra!

Vi foreslår at du og moren din tar en prat med rådgiver på skolen der du går nå. Da kan rådgiver forklare dere alle reglene og rettighetene/mulighetene dine. Dere kan også kontakte Inntakskontoret i fylket der du bor, som kan fortelle alt om å søke inntak til skoler. 

Dette kommer til å gå fint! Vi håper du lander på en god løsning for deg, og at du finner en vgs etterhvert som er spennende og fin! Mange liker vgs bedre enn ungdomsskolen, så ikke gi opp skolegangen din :)

Vi legger ved noen relevante artikler!

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning