Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg ta førstegangstjeneste før eller etter læretida?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Går nå første året på vg1 bygg og anlegg, og planen er å utdanne meg som tømrer! Men jeg har begynt å tenke på en ting: bør jeg ta førstegangstjeneste i militæret før eller etter lærlingtiden? På den ene siden så hadde det vært greit å fullført utdanningen, for så å gå inn i militæret etter det, men på den andre siden så hadde det vært greit å fortsette og jobbe etter jeg har tatt fagbrevet og heller tatt førstegangstjeneste før lærlingtiden. Er ganske usikker på hva som er best, så kunne trengt noen råd der :) Håper på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du står mellom disse tingene, og det er jo fordeler og ulemper med begge. Samtidig er jo begge to gode løsninger, og du kommer til å få det bra uansett hvem av dem du velger. 

Vi kjenner deg jo ikke, så vi anbefaler at du snakker med kontaktlærer eller rådgiver på skolen om det du tenker, så dere kan diskutere fordeler og ulemper ved å ta læretida før eller etter førstegangstjenesten. De kjenner deg ennå litt bedre, og da kan du få muligheten til å se hva som er viktigst for deg :)

Det er en tanke at du bør søke læreplass når den tid kommer uansett, det er jo ikke sikkert at du får ta førstegangstjeneste selv om du gjerne vil. Hvis du får læreplass kan du eventuelt søke om utsettelse av førstegangstjenesten. Vær klar over at du også kan være lærling i Forsvaret.

Vårt tips er å snakke med rådgiver på skolen :)

Lykke til!Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Utsettelse eller fritak fra førstegangstjenesten

Utsetting militæret (colourbox.com)

Du kan kan søke om utsettelse om du ikke kan møte til førstegangstjenesten, eller søke om fritak dersom du er pasifist/militærnekter eller toppidrettsutøver.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning