Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen mellom ordinær kvote og førstegangsvitnemål?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har et spørsmål angående søknad til universitets- og høyskole utdanning. På samordnaopptak.no står det forskjellige kvoter angående det å komme inn på studiet. ¨ordinær kvote¨ og ¨kvote for førstegangsvitnemål¨. Selv har jeg tatt forkurs til ingeniør på universitet og påbygg til generell studiekompetanse på videregående skole, men har ingen peiling på hvilken kvote jeg skal søke i, eller hvordan dette systemet fungerer. Lurer også på hvordan ekstra poeng og alderspoeng fungere ifh til søknad til utdanningsløp på universitet og høyskole. Alderen min er 20 år, om dette skal ha noe og si? Håper du kan hjelpe meg, på forhånd tusen takk. Ha en fin dag!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Ved opptak til de fleste høyere utdanningene tilbys ca. 50% av studieplassene i kvoten for førstegangsvitnemål, og ca. 50% i ordinær kvote. All søkere som kvalifiserer for førstegangskvoten konkurrerer også i ordinær kvote. Du kan lese mer om førstegangskvoten og ordinær kvote på følgende linker:

www.samordnaopptak.no/info/opptak/opptakskvoter/kvote-for-forstegangsvitnemal-.html

www.samordnaopptak.no/info/opptak/opptakskvoter/ordinerkvote.html

I kvote for førstegangsvitnemål konkurrerer du på grunnlag av skolepoengsummen din. Skolepoengsummen er karaktergjennomsnittet ganget med ti pluss eventuelle språk- og realfagspoeng.

I ordinær kvote konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengsummen din, som er skolepoengsummen pluss eventuelle alderspoeng og tilleggspoeng for høyere utdanning, folkehøgskole eller militærtjeneste.

Søkere som kommer rett fra videregående har størst sjanse til å få plass i kvote for førstegangsvitnemål. Alderspoeng og tilleggspoeng teller kun med i ordinær kvote, så du vil ikke forbedre mulighetene dine til å få plass i kvote for førstegangsvitnemål ved å vente noen år.

Du kan lese mer om tilleggspoeng og alderspoeng på de neste linkene:

www.samordnaopptak.no/info/opptak/poengberegning/legge-til-poeng/tilleggspoeng/index.html

www.samordnaopptak.no/info/opptak/poengberegning/legge-til-poeng/alderspoeng/index.html

 
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo og

Samordna opptak

i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvilken utdanning og skole velger DU?

Hva teller mest når DU velger skole og utdanning? Sunniva (18): Gode karakterer betyr bare at du har større frihet til å velge det du virkelig vil bli. (Si;D)

Gå til vote

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning