Hopp til hovedinnholdet

Må jeg få karakter i norsk for å gå videre til Vg2?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har dokumentert fravær på skolen, men har en lærer spesielt som er veldig streng på fravær så jeg kjemper meg alltid dit selv om jeg er veldig syk. Men nå var jeg syk noen dager og fikk plutselig varsel i Norsk. Om jeg ikke får standpunkt i norsk i første klasse, er det mulig å fortsette videre i andre siden det ikke er avgangsfag? Og så fortsette videre med norsken i andre og få karakterer. Eller må jeg ha karakter for både første og andre? Vet andre fag må vi ha karakter i for å gå videre, men norsk, hvordan fungerer det? Og kan man mangle ett fag og gå videre eller må alle karakterene være på plass før man går videre? Har en del kroniske sykdommer og derfor fravær. Har masse legeerklæringer på dette, men enkelte lærere gjør seg ekstra vanskelige og mener at det skal være likt for alle..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!
Dokumentert sykefravær kan unntas fra fraværsgrensa. Du skal derfor ikke risikere å få "Ikke vurdert" på grunn av fraværsgrensa hvis sykefraværet er dokumentert.

Likevel trenger hver lærer å ha et vurderingsgrunnlag i hvert enkelt fag for å kunne sette karakter. Du vil kunne få varsel om manglende vurderingsgrunnlag hvis du har vært borte fra prøver og innleveringer. Du skal få varselbrevet så tidlig at det ennå er tid til å skaffe et vurderingsgrunnlag.

Når du får varsel, er det viktig at du snakker med læreren og tilbyr deg å levere en ekstra oppgave eller ta en ekstra prøve slik at du får vurderingsgrunnlag.

Hvis du likevel ikke får karakter i norsk, må skolen/fylkeskommunen vurdere om det er forsvarlig at du fortsetter i Vg2. Jeg tror sannsynligheten for at du får fortsette er stor. Du kan ta en prat med rådgiveren din for å høre hvordan skolen vurderer dette. 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning