Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få fagbrev etter påbygg, uten å gå i læra?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 17 år. Jeg går 2 året på videregående skole på helsefagarbeider. Jeg har tenkt å ta påbygg, men lurer på om man må gå i lære etter påbygg. Eller går det å bare ta påbygg og få fagbrev, så gå rett ut i arbeid? Jeg har ikke så lyst til å gå ut i lære etter påbygg. Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, det går ikke.

Hvis du velger vg3 påbygging etter vg2 helsearbeiderfag, får du generell studiekompetanse når du er ferdig, og bruker opp ungdomsretten din på det. Det kvalifiserer ikke for noen form for jobb, men for å søke på høyere utdanning. Du må studere i minst tre år på høgskole/universitet før du får en grad som kvalifiserer for et yrke.

For å ta fagbrev som helsefagarbeider er du nødt til å være lærling i to år. Da får du yrkeskompetanse og er kvalifisert for å gå ut i jobb. Hvis du tar læretida etter vg2 får du rett til å ta vg4 påbygging etterpå, da får du generell studiekompetanse i tillegg, hvis du ønsker det. Fagbrev kvalifiserer også for fagskole.

Håper det var oppklarende.
Snakk også med rådgiver på skolen din om det du lurer på.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning