Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil søke om støtte i fra Lånekassen, men skal kanskje i førstegangstjeneste. Hva gjør jeg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Januar 2018 er jeg planlagt innkalt til førstegangstjeneste, men det jeg lurer på er om at hvis jeg starter på studie høsten 2017 og søker om lån og stipend, men får ikke utsatt førstegangstjeneste, eller at jeg ønsker å inn i Januar - hvordan blir det da med støtte (forhold mellom lån/stipend)? Bør jeg søke for halvår i gangen? +Hvordan fungerer det med de som starter på studie, men ikke ønsker å fortsette (valgte feil studie eller lignende)?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Dette kan du gjøre på to måter. Du kan enten søke for ett semester av gangen, og så søke på nytt for neste semester når du vet nærmere hva situasjonen din kommer til å være fremover. Du kan også søke om støtte for hele undervisningsåret med en gang, og så gi beskjed til Lånekassen dersom det viser seg at du skal ut i førstegangstjeneste i løpet av undervisningsåret.

Dersom du begynner på et studie, og finner ut at du ønsker å begynne på noe annet i stedet, så avhenger det av situasjonen hva som skjer.

Dersom du fullfører det undervisningsåret du har begynt på og tar alle eksamener før du slutter, så har du oppfylt alle krav i forhold til Lånekassen, selv om du ønsker å begynne på en annen utdanning.
I så fall er det bare å sende inn en ny søknad om støtte når du har kommet inn på utdanningen du ønsker å ta.

Dersom du bytter utdanning i løpet av undervisningsåret, så må du søke på nytt om støtte til den nye utdanningen du skal ta, slik at Lånekassen ser at du har byttet utdanning og ikke bare sluttet. 

Dersom du avbryter i løpet av undervisningsåret uten å begynne på en ny utdanning, så må du gi beskjed til Lånekassen så fort som mulig, slik at Lånekassen kan stoppe utbetalingene, slik at du ikke blir sittende igjen med unødig mye gjeld og forsinkelse.Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning