Hopp til hovedinnholdet

Har karakterene mye å si for inntaket til politiskolen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Usikker på om jeg puttet spørsmålet mitt under riktig kategori, men kom fram til at det jeg lurer på har med utdanning å gjøre. Jeg har veldig lyst til å bli politi når jeg blir stor, men jeg bekymrer meg mye allerede for om jeg kommer inn på phs eller ikke. Ble veldig redd da jeg her om dagen leste at man må ha nærmere karakteren 5 i snitt for å komme inn på skolen i Oslo. Det er ikke det at jeg er så dårlig på skolen. Snittet mitt ligger vel på sånn 4,5 eller no, men er redd for at når jeg er ferdig med videregående har snittet mitt gått ned. Jeg tror jeg skal ta påbygg det siste året på videregående og tenker at det kanskje blir litt tøft. Så spørsmålet mitt er om du tror karakterene har mye å si for å komme inn på phs, hvis man greier alle de andre testene. Og hvis man for eksempel ligger på karakteren 4, har man da ingen sjanse for å komme inn tror du? Jeg vet det er lenge til jeg blir så stor, men jeg har en tendens til å tenke på ting veldig lenge. Tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

For å jobbe i politiet må du gå en treårig politiutdanning på Politihøgskolen (PHS) for å bli politibetjent . For å kunne søke PHS må du ha generell studiekompetanse fra videregående skole. Det kan du få på flere måter, både gjennom studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram.

Du har helt rett i at poenggrensene ved forrige opptak krevde et høyt karaktersnitt, i Oslo var poenggrensen 50,2, det var noe lavere andre steder i landet. Du konkurrerer med karakterer fra alle årene på VGS. Det er lurt å velge noe du er interessert i, da er det lettere å gjøre det bra. Du kan lese mer om poengberegning på hjemmesiden til Samordna opptak.

Det er antall søkere og hvilket karaktersnitt disse søkerne har som avgjør hva poenggrensen blir, det kan derfor variere noe fra år til år. Vi kan ikke spå fremtiden, men på kort sikt er det ingenting som tilsier at vi kan vente noen store endringer når det gjelder inntak til politiutdanningen.

Det er riktig at poengsummen din har mye å si, hvis du ikke har høy nok poengsum kommer du ikke inn, selv om du gjør det bra på opptaket ellers. Du kan lese mer om rangering av søkere på hjemmesiden til PHS.

Du kan ikke søke PHS før tidligst det året du fyller 20 år. Årsaken til at man skal være mer voksen handler om at utdanningen og yrket krever en viss modenhet, så det er bare en fordel med et fagbrev eller yrkeserfaring før du søker. Du finner god og oversiktlig informasjon både om studier og yrker i politiet på hjemmesiden til PHS. Der kan du også lese mer om opptakskravene.

Du har et godt utgangspunkt, med et godt snitt.
Lykke til med VGS!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning