Hopp til hovedinnholdet

Hvilken matte bør jeg velge?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg driver å velger velge hvilke programfag jeg skal ta til neste året og er veldig usikker på om jeg skal velge 2P matte eller S matte? Jeg sliter litt med T matte, men dem har sagt at i S matte er det veldig mye repetisjon fra T matte, så jeg vet ikke helt om det vil gjøre at jeg forstår det bedre. Jeg har valgt den "samfunnsfaglige" utdanningsretningen, og er ganske sikkert på at jeg kommer til å jobbe med noe innunder det. Jeg spurte mattelæreren min og han sa at det kan være litt kjekt å ha S matte hvis jeg f.eks. skal bli psykolog og trenger å lese av noen tabeller, for da har jeg mer kunnskap om hva som står på de tabellene hvis jeg tar S matte istedenfor 2P matte. Så jeg vet ikke helt burde jeg velge S matte eller 2P matte? Er det noen andre "samfunnsfaglige" yrker det er en fordel å ha S matte istedenfor 2P matte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at du synes det er vanskelig å velge matematikk. Det er flott at du hvert fall har bestemt deg for programområde!

Vi vet ikke hvilken matematikk som er best for deg å velge, men vi kan si litt om hva valget innebærer:

Flertallet av utdanninger på høgskole/universitet har generell studiekompetanse som opptakskrav, den 6-årige profesjonsutdanningen for å bli psykolog er ett av dem. Det er altså ikke et krav om S1 for å mestre utdanningen, du får dekket matematikkravet for generell studiekompetanse med 2P på vg2. Profesjonsutdanningen i psykologi er veldig populær, og krever svært høye karakterer for å komme inn.

Noen studier krever fordypning i matematikk, ofte kombinert med andre realfag. Det er noen få utdanninger som kun krever S-matte (uten å kreve andre realfag i tillegg), men da må man ha både S1 og S2 (kravkode MATRS), dette gjelder i hovedsak økonomisk/administrative studier. S1 gir 0,5 realfagspoeng og S2 gir 0,5 realfagspoeng.

Det er riktig at du vil få mye repetisjon av det du har hatt i 1T hvis du velger S1. På den annen side vil det antagelig være enkelt for deg å oppnå en god karakter i 2P.

Karakterene du får i matematikk på vg1 og vg2 kommer på vitnemålet ditt. Ikke glem at det er lettest å gjøre det bra i fag du liker og som du er interessert i, gode karakterer er en fordel når du skal søke på høyere utdanning.

Bruk gjerne litt tid på utdanning.no for å få oversikt over utdanningstilbudet og for å sjekke opptakskrav, du kan også sortere på interesser.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning