Hopp til hovedinnholdet

Jeg finner ikke motivasjon eller glede i skolearbeidet. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er snart ferdig med første år av på studie, og har dårlige karakterer. Finner ikkje motivasjon eller energi til og jobbe med skole. Har store problem når det gjelder søvn og energi, klarer ikke å følge med i timene. Snittet mitt ligger på rundt 3. Får meg til å føle meg dummere en alle andre og at jeg kommer til og få en dårlig utdanning. Hvilke utdanning kan jeg ta men mitt snitt og ha en bra lønn. Og hvordan kan jeg få et bedre snitt da jeg har så mange utgående dag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og beklager litt sent svar!

Det var leit å høre at du sier du sliter med søvn, motivasjon og karakterer. Dette er du nok ikke alene om - videregående kan være ganske tøft, og særlig det første året når alt er nytt.

Vi skjønner godt at du er bekymret for karakterene dine, men da er det samtidig viktig at den bekymringen ikke blir så sterk at det går ennå mer utover søvnen, energien og motivasjonen din! Det viktigste for deg er at du får søvn og hvile, sånn at du får energi til å lære så mye som mulig. Karakterer er også viktig, men de kommer ofte på plass når basisbehovene er på plass. 

Vi vet ikke om du har snakket med kontaktlæreren din eller andre på skolen din (helsesøster, f.eks) om dette, men det anbefaler vi deg sterkt å gjøre. Skolen har lang og god erfaring med elever som syns hverdagen er tung, og det er viktig at de får høre hvordan du har det. Først da kan de hjelpe deg :)

Ellers er det flere gode tips til å finne tilbake til overskuddet og energien på skolen. Det er også gode tips til å få bedre karakterer. Vi har skrevet artikler om begge disse tingene, så vi legger dem ved nederst i svaret, og håper du leser dem!

Nå er det jo ingen som vet hvordan karaktersnittet ditt blir til slutt, når du finner tilbake energien og motivasjonen, så det er jo for tidlig å spå hvilket karaktersnitt du skulle få. Sånn sett syns vi det høres ut som for tidlig å planlegge hvilke utdanninger du kan ta og ikke - det er lenge av videregående igjen! Dessuten har du alltid muligheten til å ta opp fag senere som privatist, hvis du skulle finne et studie du brenner for, som har høyt snitt for å komme inn.

Men generelt er utdanning.no en veldig oversiktlig og god side. Der kan du se en oversikt hvor du skriver inn poengsummen din, og får forslag til studier du sannsynligvis skulle komme inn på. Men vi anbefaler at du ikke tenker for mye på dette nå - du har lenge igjen, og det viktigste er at du får kreftene og lysten tilbake. Du har tid til å ordne opp i karakterer senere, og jo bedre du får det, jo mer opplagt kan du være i fagene. Det er en god start :)

Vi ønsker deg veldig lykke til, og håper du snakker med skolen din om dette. Spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning