Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag burde jeg velge hvis jeg vil bli lærer?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal snart begynne på vgs og ser for meg en framtid som lærer i fagene gym, matte og naturfag. Burde jeg velge praktisk eller teoretisk matte i 1.? Også hvilke programfag burde jeg velge i 2. Klasse? Jeg synes kjemi og biologi høres spennende ut, er dette et lurt valg? Hvilket fag burde jeg ta som siste programfag da? Det siste programfaget får jeg bare ha i 2. siden jeg ikke hadde språk på ungdomskolen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du tenker på dette allerede!

Når du begynner på den nye videregående burde du sette deg ned med rådgiver på skolen og se på dette sammen med ham/henne. 

Det er nemlig mange forskjellige lærerutdanninger, både grunnskolelærer, faglærer og lektor, avhengig av hvilke trinn du vil undervise i blant annet. De fleste lærerutdanninger har krav om at man må ha minst 3 i snitt i norsk og karakteren 4 i snitt i matte, samt minst 35 skolepoeng totalt.

Med snitt i norsk menes gjennomsnittet av alle karakterer du får i norsk det siste året, både standpunkt- og eksamenskarakterer teller. Med snitt i matematikk menes gjennomsnittet av alle karakterer du får i P-matte (eller T-matte) fra alle årene, både standpunkt- og eksamenskarakterer teller. Hvis du tar S-matte eller R-matte er det ikke krav om et snitt på 4, det er nok med bestått (karakteren 2).

Så det er litt opp til deg hvilken matte du vil ta - det handler om hva du passer best til, og litt om hvilken lærerutdanning du vil søke. Du står ganske fritt til å velge programfag også, men du burde se om det er noen av faglærerutdanningene som har spesielle krav. Det er derfor du burde snakke med rådgiver på skolen din når du begynner - da kan dere finne ut dette sammen!

I mellomtiden råder vi deg til å lese så mye som mulig om å bli lærer på utdanning.no, og lese artiklene vi legger ved under svaret her, de er nyttige :)

Lykke til på ny skole!

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning