Hopp til hovedinnholdet

Hva er kostnader og krav for å komme inn på studiet juss?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Har ambisjoner om fremtidlige yrker. Blant dem er juss/advokat. I den sammenhengen lurer jeg på hva kostnadene er, samt kravene for å få en studieplass. Fint om dere kan nevne flere skoler. På forhånd, takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til dette. Det er nok et veldig spennende studie og yrke.

Vi anbefaler veldig at du leser på utdanning.no. Der står det godt beskrevet om yrket advokat, og du kan også se en oversikt over de ulike jurist-utdanningene. 

All offentlig utdanning i Norge er gratis! Så dette betyr at det ikke er store kostnadene på et juss-studium, bare en liten semesteravgift som dekker kostnader til papir/printing etc.

Det som koster penger, er private skoler. De kan ha ganske dyre skolepenger (som du ofte kan få lån til av Lånekassen). Så når du ser på listen, så titt etter det.

Ellers er kravene for å søke kun generell studiekompetanse. Det fins flere private høgskoler som tilbyr juss, men det er faget rettsvitenskap som er offentlig og gratis. Du kan se karaktersnittet for å komme inn i de ulike byene i fjor, og lese artikkelen under svaret for å se hvordan du regner ut poengene du søker med.

Vi ønsker deg veldig lykke til, og anbefaler deg altså å lese på utdanning.no. Snakk også gjerne med rådgiver på skolen din om dette, og bare spør oss igjen!

:) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning