Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jeg har ME, og vet ikke om jeg klarer eksamen.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå i 2. klasse på videregående skole og jeg går medier og kommunikasjonslinja. Det er siste året hvor de har den typen MK som jeg går i år, så dersom jeg hadde stryket i faget måtte jeg ha gått hele vgs om igjen, helt fra 1.klasse. Jeg har vært helt utslitt i 3-4år nå, og har ganske nylig funnet ut at det er ME. Dette året har vært det verste året hittil, og jeg har vært veldig nær å måtte slutte på skolen flere ganger. Alikevel har jeg klart å få til å få karakter i alle fagene mine. Nå nærmer eksamen seg og eksamen i MK er en alle må ha. Det jeg lurer på er: er det noe som heter fritak fra eksamen? Går det an? Jeg forstår ikke hvordan jeg skal klare å ha eksamen, men om jeg ikke har den stryker jeg jo, og det er ikke mulig å ta det opp igjen om noen år feks. Jeg har jobbet så hardt for å klare å komme meg igjennom dette skoleåret, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre dersom jeg må ha eksamen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det var veldig leit å høre at du har hatt så tøffe år, men oppløftende å høre at du har klart å få karakter i alle fag! Det er godt gjort, og kommer til å være mye verdt for deg senere når du blir friskere. Vi håper du får noen gode år med overskudd snart.

Vi forslår at du snakker med rådgiver på skolen din så snart som mulig. Du kan lese reglene om fritak fra fag og eksamen her. Det er normalt ikke mulig å få fritak fra en eksamen, men snakk med rådgiver så fort som mulig og fortell om situasjonen din - da får du gode svar på hva som er mulighetene og rettighetene dine.

Hvis eksamen ikke går bra og du stryker, så har du rett til å ta en ny eksamen. 

Forskrift til Opplæringslova beskriver hvilke regler som gjelder ved stryk på eksamen:

"§ 3-34. Ny eksamen for elevar i vidaregåande opplæring

Ein elev som får karakteren 1 ved ordinær eksamen, har rett til ny eksamen i faget ved første etterfølgjande eksamen. Eleven beheld då standpunktkarakteren i faget.

Dersom eleven ikkje går opp til første etterfølgjande eksamen, må han eller ho ta faget som privatist, og standpunktvurderinga i faget fell bort." 

Du har altså rett til å ta ny eksamen dersom du har strøket. Men om du ikke møter opp til første etterfølgende eksamen ved skolen, må du ta faget på egen hånd som privatist senere.

Vi skjønner godt hvis du er sliten og blir stresset av alt dette, men vi tenker du skal trøste deg med at det ikke er sånn at du må ta hele vgs på nytt. Selv om MK-ordningen du går på endres, så må du få muligheten til å enten ta siste eksamen som privatist, eller få en ny godkjent sammensetning av fag.

Det er derfor vi tenker at du burde snakke med rådgiver så fort som mulig - da kan du bli tryggere på hvilke muligheter og alternativer du har, og ta bort litt av stresset før eksamen.

Vi tenker også at du skal være utrolig stolt over deg selv som har fått karakter i fagene i en vanskelig tid, og ønsker deg noen bedre år med overskudd fremover!

Lykke til, bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning