Hopp til hovedinnholdet

Teller ikke fagskole?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Søker hjelp hos dere da det ser ut til at ingen andre orker å hjelpe meg med dette. Jeg har utdanning fra : Vg1-teknikk og industriell produksjon Vg2- maritime fag 2år lære- fagbrev 2 år på teknisk fagskole Og noen år med arbeid. Jeg vil nå videre på skole. Men MÅ ha studiekompetanse. Må jeg da eventuelt ta påbygg eller fagene (norsk,matte, historie og naturfag) som privatist? Får jeg ikke noe godskrives fra fagskolen? Helt håpløst system. Vil helst slippe å drøye utdanningen ett år til... På forhånd takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å være helt konkret uten å vite mer, men det er mulig å oppnå generell studiekompetanse på bakgrunn av 2-årig fagskole pluss bestått norsk på vg3-nivå. Ved å følge linken kan du sjekke om den fagskoleutdanningen du har tatt er godkjent i den sammenhengen, i så fall trenger du kun å ta opp faget norsk.

Du sier ikke noe om hva slags utdanning du ønsker å søke på, men hvis det er en ingeniørutdanning, eller eventuelt nautikk,som er relevant for den fagutdanningen du har fra før kan du søke y-veien uten studiekompetanse eller realfag.

Hvis ingen av alternativene over er relevante for deg, er det riktig at du trenger de fire påbyggingsfagene norsk, historie, naturfag og matematikk 2P-Y for å få generell studiekompetanse. Med yrkeskompetanse er du kvalifisert for å søke det som kalles vg4 påbygging, som er et gratis offentlig opplæringstilbud, eller du kan ta dem som privatist.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Håper det var til hjelp, lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning