Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg, som ikke opprinnelig er norsk, bli bedre på skolen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 14 år. Jeg lurer på om hvordan jeg kan bli flinkere på skolen. Jeg er ikke norsk. jeg bur i Norge i 3 år. Jeg vil så gjerne få gode karakterer. Jeg øver mye på prøver og tentamenar men jeg får bare 3.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Takk for at du skriver til oss - du er helt sikkert ikke alene om å synes at det kan være vanskelig med skole når du ikke selv opprinnelig er norsk. Du skriver at du har bodd her i 3 år, og etter min mening skriver du allerede god norsk. Likevel må du huske at mange av de rundt deg har bodd i Norge og snakket norsk hele livet, så det er helt naturlig at du ikke vil greie alt like lett som dem. Det beste er om du greier å ikke sammenligne deg med de rundt deg, da de gjerne har en helt annen bakgrunn enn deg. 
 
Ettersom både undervisningen foregår på norsk og lærebøkene er på norsk, er det helt nødvendig at du føler deg trygg på dette språket for å kunne henge med på det som skjer på skolen. Det viktigste da er å bli kjent med språket gjennom å bruke det. Snakk, les og skriv mye! Se på norske TV-program og les norske bøker, skriv SMS med vennene dine og prøv å skrive dagbok.
 
Prøv å huske at 3 år ikke er lenge, og at du har lært veldig mye på kort tid. Hvis du gir det litt mer tid, og fortsetter å jobbe, vil du nok få resultater. Husk også på at karakterer ikke er det viktigste i livet, og at du kanskje må fokusere på andre ting før du kan begynne å tenke på karakterer. 
 
Kanskje kan du snakke med noen av lærerne dine, spesielt kontaktlæreren, for å høre om de har noen gode råd? Kanskje kan du få tips til gode hjelpemidler du kan bruke på skolen, eller få en partner du kan sitte med i timene?
 
Lykke til videre!
 
Hilsen norsklærer på ungdomsskolen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning