Hopp til hovedinnholdet

Hvilke studier kan jeg gå etter studiespesialisering?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvilke studier jeg kan gå etter studiespesiallisering (De mest betalte yrkene).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Etter du har fullført studiespesialisering vil du få generell studiekompetanse. Dette er selve nøkkelen til å kunne studere høyere utdanning. Så da du kan gå veldig mange forskjellige studier.

Noen studier har tilleggskrav for å komme inn, for eksempel utdanninger innen realfag, medisin, ingeniørstudier, tannlegestudiet. Da må du ha tatt ulike realfag på vgs. Den beste måten å få tatt de på er å velge studiespesialisering med programområde realfag.

Bortsett fra disse tilleggskravene (som du også kan skaffe deg), kan du søke de fleste studier i hele Norge. Også klassiske yrker som advokat, psykolog, lærer, økonom.

Vi har ingen liste over hvilke yrker som er best betalt. Det er mange faktorer i spill når man sammenligner lønn, og det blir sjelden så lett å ha oversikt. F.eks kan en advokat tjene vanlig, gjennomsnittlig lønn, eller flere millioner i året, avhengig av hvor personen jobber, hvor lenge hun har jobbet, etc.

Så vi kan ikke gi deg en liste. Men vi anbefaler deg å lese så mye du kan på utdanning.no. Det er en kjempegod side. Der står også gjennomsnittsinntekten til yrkene nederst, når du leser om dem.

Lykke til! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning