Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme inn på høgskole med 2 i matte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 17 år ganmel jente som går 2 året nå, helse oppvekst med studiekompetanse går jeg Jeg har 2 i matte og jeg lurte på om jeg kommer inn i en høgskole med 2 i matte Er det noe jeg kan bli etter videregående? Eller kan jeg gå lærling etter jeg er ferdig med 3 år skole? Fordi jeg lurte også på om man får fagbrev om jeg er ferdig med 3 årig helse med studiekompetanse

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

Ja, du har mange muligheter til høyere utdanning selv om du får 2 i matte. Det er veldig få utdanninger som krever at du får en spesiell mattekarakter. Noen utdanninger krever at du har tatt visse realfag, og da spesielle mattefag. Men ellers så regnes bare snittet av karakterene dine når du søker, så det er ikke sånn at du må ha fått en spesiell mattekarakter. 

Et viktig unntak er læreryrket, hvor du må ha fått karakter 4 i snitt i matte. Dette kan du lese mer i denne artikkelen. 

På spørsmål om du kan bli lærling etter at du har gått ut av skolen og fått studiekompetanse: Ja, men det er en del vanskeligere enn motsatt vei.

Du bruker nemlig opp ungdomsretten din når du går ut av tredjeklasse, og har da ikke lenger krav på opplæring i videregående skole. Det er også sånn at lærebedrifter får mer støtte til å ha lærlinger som har ungdomsrett enn de som ikke har det, så det kan rett og slett være vanskeligere å få plass i en bedrift. Men det er ikke umulig nødvendigvis.

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din om dette, sånn at du får presis informasjon om hvilke muligheter du har. Da kan du drøfte alle alternativer med ham/henne :)

Lykke til, og snakk med rådgiver. Spør oss gjerne igjen :)

 

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning