Hopp til hovedinnholdet

Kan man sette sammen årsstudium til en fri bachelorgrad?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på vg3 studiespesielisering og har tenkt å begynne på universitet/høyskole til neste år (kanskje årstudium, siden jeg e veldig usikker på det eg skal bli). så lurer på om jeg kan ta flere årstudium som kan tilslutt føre til en bachelorgrad? og hvilke universiteter e det som tilbyr fritt sammensatt bachelorgrad? for eks. årsstudium i engelsk, Årsstudium i norsk som andrespråk, årsstudium i historie og Årsstudium PPU. kan man få jobb ved å bare ha bare eller flere årsstudium? - uten bachelorgrad

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det blir spennende å se hva du har lyst til å gjøre fremover :)

Årsstudium er en veldig fin måte å innblikk i et fag, og et en veldig fin måte å bruke et år. Da vet du mye bedre om du liker faget og liker å studere. 

Det er nok uvanlig å skulle kombinere mange årsstudium, og vi tror ikke det fins en "fritt sammensatt" bachelorgrad. Dette er fordi en bachelorgrad nettopp er en fordypning i ett fag, som du rett og slett ikke rekker på ett år. 

Det er vanlig å kunne kombinere ett årsstudium inn i en bachelorgrad, hvor du i en bachelorgrad ofte har "frie emner" som du kan fylle opp med, og hvor du da kan bruke årsstudiumet ditt.

Hvis du vil vite ennå mer om dette, og få ennå mer presis informasjon, anbefaler vi deg å kontakte en studieveileder ved et av lærestedene du er interessert i - da kan du få mer info.

Ellers må vi jo nevne at kanskje lærerstudiet kan være noe for deg? Da kan du få kombinert flere ulike fag, samtidig som du får undervisningskompetanse. Les i så fall mer om å bli lærer i denne artikkelen. 

Ja, det går jo an å få jobber med ulike årsstudier. Men arbeidsmarkedet er alltid litt vanskelig å spå sånn sett. Noen jobber trenger man gjerne bachelor- eller til og med mastergrad for å kunne få. Andre jobber igjen trenger man ikke nødvendigvis utdanning i det hele tatt, men kan jobbe seg opp erfaring for å få jobben på andre måter. Andre jobber igjen er ikke utdanning helt nødvendig, men en bonus som kan hjelpe deg. Så det er litt vanskelig å si, og det kommer veldig an på hvilke jobber du har lyst på etterhvert.

Vi anbefaler en prat med studieveileder på et av lærestedene, og gjerne med rådgiver på din egen skole. Les også mye på utdanning.no, det er en bra side :)

Lykke til, bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning