Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør man hvis man er organisasjonsrådgiver eller sekretær?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på hva man gjør hvis man vil bli organisasjonrådgiver altså sekretær. hva slags jobb er det, og hva gjør man? Jeg lurer også på hvilken linje og utdanning man tar. Må man være flink i matte for å bli det? Tusen takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Rådgiver eller organisasjonsrådgiver er en vanlig stillingstittel i Norge, som man kan ha i mange forskjellige jobber. Så det er ikke nødvendigvis "én vei til å bli det". Og det er nok vanlig å skille mellom rådgiver og sekretær. 

Du kan lese om sekretær på utdanning.no. Det er vanlig at en sekretær gjør mest mulig administrative oppgaver - som svare på telefoner, skrive brev, skrive referater og mye andre administrative ting. Noen steder har sekretærer høyere utdanning, andre steder ikke. Det er i alle fall mulig å bli sekretær uten å studere til det. Den vanligste bruken av ordet sekretær er altså en som fikser og ordner administrative oppgaver i en større organisasjon.

Du kan også lese om rådgiver og konsulent på utdanning.no.

Dette er et veldig vidt begrep, og en stillingstittel du kan få i veldig mange forskjellige jobber, og som kan innebære mange forskjellige arbeidsoppgaver, avhengig av hvor du jobber. 

Felles for rådgiverstillinger, i motsetning til rene sekretærstillinger, er nok at de har arbeidsoppgaver som er tettere opp til organisasjonens virke. For eksempel kan en rådgiver f.eks være med på strategivalg for organisasjonen, holde kurs om hva organisasjon gjør, utvikle nytt materiale - og ikke minst være med å behandle brukere eller kunder. En rådgiver i f.eks NAV kan ha møte med brukere, og drive saksbehandling. Dette er bare noen av de ulike arbeidsoppgavene en rådgiver kan ha. Dette er en bred stillingsbeskrivelse, så det finnes mye under den. 

Så alt kommer litt an på hvor du vil jobbe senere, og hva som menes med rådgiver eller sekretærstilling der. Det er ikke sånn at du må ta en spesiell linje for å bli rådgiver, eller at det kommer til å være krav om mye matte. 

Men for å få en konsulentstilling eller rådgiverstilling pleier det å være vanlig at man har høyere utdanning, f.eks en bachelorgrad eller mastergrad. Noen steder vil de at utdanningen skal være relevant, andre steder kan det holde at du har tatt høyere utdanning. Dette varierer også, og det er ikke så lett å gi et direkte svar på det. 

Men på spørsmål om hvilken linje du bør ta, så er vel svaret at det kan være nyttig å få generell studiekompetanse, slik at du har mulighet til å studere videre.

Dette svaret ble langt og kanskje litt utydelig. Det er fordi det er generelle stillingstitler, som dekker over mange ulike jobber. Hvis du egentlig tenkte på noe litt mer spesifikt, så spør oss gjerne igjen! 

Ellers anbefaler vi deg å lese på utdanning.no, og ta en prat med rådgiver på skolen din :)

 

 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning