Hopp til hovedinnholdet

Hvilken lærerutdanning bør jeg velge?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er 18 år og skal velge utdanning neste år. Jeg vil bli lærer. 1. Jeg er usikker på om jeg vil studere lektor eller grunnskolelærer 1-10 eller om det er lurt å ta master + ppu i feks psykologi og ta et fag ved siden av (feks samfunnsfag, om det er mulig). Jeg vil bare høres deres råd rundt dette og all informasjon om hvilke veier man har.Skulle helst studert lektor utdanningen, men da MÅ man visst ha språkfag, og jeg vil ikke ha så mye språkfag. Skulle ønske jeg kunne undervist i religion, samfunnsfag, sosiologi, sosialkunnskap, psykologi. Er ikke så vedlig glad i norsk pensumet på vgs, altså litteraturhistorie, og det er vel i pensum for grunnskolelærere også? Jeg vil bare vite deres råd rundt dette og hva som er lurt/smart å gjøre. Hva har dere til råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du gjør research på utdanning!

Det er riktig at det blir et krav om master for å kunne ta PPU (praktisk-pedagogisk utdanning), til sammen blir det 6 år med utdanning. Litt avhengig av hvordan den bachelorutdanningen du tar er bygget opp kan det være mulig at det vil gi undervisningskompetanse i et fag til, hvis ikke må du ta en årsenhet i tillegg. Derfor vil en grunnskolelærer eller lektorutdanning gå raskere, siden det er en femårig masterutdanning hvor pedagogikk og flere undervisningsfag er inkludert.

Vi kjenner ikke deg og kan ikke gi råd om hvilken lærerutdanning som er best for deg. Du må selv gjøre denne type research for å kunne vurdere hva som du helst vil velge. Tenk også på hvilken aldergruppe du kunne tenke deg å undervise.

Vi anbefaler at du bruker utdanning.no og systematisk jobber deg gjennom innholdet i de forskjellige utdanningene for grunnskolelærer 5-10 og lektorutdanningene. Ved å klikke deg videre til hvert enkelt studiested kan du finne nærmere informasjon om hvordan det enkelte studium er bygget opp, og i hvilke fag og på hvilket nivå de vil gi undervisningskompetanse. Som du vil se vil du finne mange varianter. Hvis du ikke finner de svarene du trenger på studiestedenes hjemmesider bør du kontakte dem direkte.

Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning