Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å ta 1P som privatist som annullerer 1T?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg fullførte videregående med 1T karakter 3 i standpunkt, 2P karakter 3 og stryk i eksamen 1T. Fordi jeg strøk på eksamen har jeg ikke gyldig vitnemål, men skal ikke 2P være en tilsvarende karakter til 1T? Kan man da erstatte eksamenskarakteren med 2P for å få vitnemål? Hvis svaret er nei, og at jeg må ta eksamen, er det mulig å ta 1P som privatist som annullerer 1T?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at når du har blitt trukket ut til eksamen i et fag må denne være bestått for å fullføre faget, selv om du har en bestått karakter i standpunkt. Du har altså ikke fullført fellesfaget matematikk på vg1, siden du strøk på eksamen.

Matematikk er et obligatorisk fellesfag som er avsluttende både på vg1 og på vg2. Det betyr at både karakteren i 1T (eller 1P) og karakteren i 2P kommer på vitnemålet til slutt.

Ja, det er mulig å erstatte 1T med en privatisteksamen i 1P. Da vil både standpunktkarakteren og eksamenskarakteren i 1T falle bort. Første mulighet til å gå opp til eksamen som privatist er til våren.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning