Hopp til hovedinnholdet

Hvilken linje bør jeg gå for å bli lyddesigner?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hvilken linje for bli lyddesigner Hei. Jeg har lyst til å bli lyddesigner, men vet ikke hvilken linje jeg skal velge. Er det mest vanlig å gå på Musikk, Dans & drama, Medier og Kommunikasjon eller studiespes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du er interessert i å jobbe med lyd og lyddesign.

Hvis du vil dette, har du mange gode valg på videregående. Det er ikke sånn at det er et utdanningsprogram på videregående du "bør" ta, ellers får du ikke blitt lyddesigner. Det er heller sånn at du kan velge noe du er interessert i, gjerne noe som stimulerer deg og er motiverende, og så har du det fremdeles åpent for å bli lyddesigner senere. 

Vi anbefaler deg å lese på utdanning.no. Der kan du slå opp stikkord som "lyd", "lyddesign" og "musikk". Du vil få opp mange forskjellige utdanninger. For eksempel er det en treårig utdanning i lyddesign på Westerdals.  For å komme inn på den, trenger du generell studiekompetanse. Sånn sett kan det være en fordel å velge et av de studieforberedende utdanningsprogrammene, som studiespesialisering eller musikk, dans og drama. 

Vi vet ikke hvilken bakgrunn som er vanligst blant lyddesignere. Vi vil tro at det er vanlig å ha flere forskjellige bakgrunner fra videregående. Sånn sett tror vi at du står ganske fritt, og kan velge noe du syns er interessant. 

Hvis du er interessert i musikk generelt, så er jo kanskje musikklinja et spennende valg? Du vil få godt innblikk i musikk som fag, og du vil få generell studiekompetanse, som åpner mange dører for høyere utdanning senere. 

Også medier og kommunikasjon og studiespesialisering er jo gode og spennende valg, hvor du også for generell studiekompetanse. 

Vi kjenner deg jo ikke, så vi kan ikke si hva som vil være best for deg. Men vi tror at både musikere og lyddesignere, lydprodusenter har forskjellig bakgrunn fra videregående - og at det handler like mye om hva du gjør underveis og etterpå. 

Les på utdanning.no, snakk med rådgiver på skolen din, og gjerne kontaktlærer, foreldre og klassekamerater. 

Vi ønsker deg veldig lykke til, bare spør oss igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning