Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir forsinket hos Lånekassen. Hvordan tar jeg det igjen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! I høst startet jeg på en utdanning på universitetet. Etterhvert har jeg innsett at jeg har tatt meg litt vann over hodet, og valgt et studie som ikke passer for meg. Jeg har nå bestemt meg for å avslutte etter 1.semester og begynne på noe nytt til neste høst. Siden jeg ikke er motivert for dette studiet, er jeg ganske sikker på at jeg kommer til å stryke på eksamen i ett eller flere av fagene mine (tilsvarende max. 30 studiepoeng). Det jeg lurer på er, hvordan kan jeg ta igjen de poengene, slik at jeg blir kvitt forsinkelsen hos lånekassen? Er det nok med at jeg består alle eksamenene mine til neste høst? Hvis ikke, kan jeg nå i mitt halve friår ta enkeltemner uten støtte og dermed ta igjen de poengene? Og til slutt, må jeg ta igjen poengene i samme fag som jeg strøk i, eller er det det samme, så lenge jeg tar igjen tilsvarende studiepoeng? På forhånd, takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

For ordens skyld anbefaler vi deg å kontakte Lånekassen selv med dine spørsmål. Da vil du få helt konkrete svar fra kilden selv. Svaret fra oss blir hvordan vi tolker informasjonen fra Lånekassen.

Aller først, så bra at du har funnet et nytt studie du syns er spennende! Det er en vanlig og sunn ting å merke at et studie ikke passer - da er det bra å bevege seg videre.

Slik vi forstår det er det hovedsaklig to hensyn å ta her, hvis du skulle stryke på eksamenene dine nå. 

Det første er forsinkelsen din hos Lånekassen. Det viktige her er at ikke kan bli over 60 studiepoeng forsinket i progresjonen din - da risikerer du at Lånekassen stanser studiestøtten din. Du kan lese om dette her. 

Skulle du stryke alle de 30 studiepoengene, ville du altså ha vært 30 studiepoeng forsinket i forhold til vanlig progresjon. Men dette kan du ta igjen senere, som du sier. Hvis du hadde tatt flere enn 30 studiepoeng neste semester, ville du "spist inn" på det du er forsinket med. Det er ikke krav til at det må være i spesielle fag, og så lenge du ikke kommer over 60 studiepoeng forsinket, er det ikke noe problem. Så det er en god idé å ta inn disse studiepoengene for din egen del, fordi det er behagelig å ha litt "albuerom", i tilfelle du skulle bli forsinket senere i løpet ditt. Men kort sagt: Du har god tid på å ta det igjen, og du tar det igjen ved å ta flere enn 30 studiepoeng ett semester. Det er ikke krav om at det er samme fag. Og pass på å ikke kommer over 60 studiepoeng bak til sammen.

Det andre du må tenke på, er at det kan hende du ikke får omgjort disse 30 studiepoengene fra lån til stipend. Du kan lese mer om dette her hos Lånekassen. Dette er heller ikke noe farlig, med unntak av at du kan måtte skylde mer til Lånekassen enn om du består eksamen og får 40 prosent i stipend. Sånn sett kan det være et poeng å ta eksamen. Du kan også ta noen eksamener, og få tilsvarende stor andel i stipend. Snakk med Lånekassen om dette, eller les på sidene deres. 

Lykke til, og bare spør oss igjen!

Og håper du får det fint på nytt studie :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Utstyrsstipend gjennom Lånekassen

Lånekassen skjermdump

Skal du begynne på videregående skole? Da kan du søke om utstyrsstipend fra Lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning