Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg undervise i samfunnsfag?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! I fjor planla jeg å ta profesjonsgrad i psykologi, og tok derfor et årsstudium i sosiologi for å samle nok poeng, i god tro om at jeg fremdeles kunne søke meg inn med førstegangsvitnemålet. Da jeg oppdaget at jeg må bruke ordinær kvote falt drømmen i grus, da jeg ikke vil kunne studere før jeg fyller 23. Det er lite fristende å sette livet på vent til da, og bli sittende i lesesalen til jeg blir 29, mens alle andre etablerer seg i arbeids- og familielivet. Derfor vurderer jeg heller å søke på lektorutdanning. Primært ønsker jeg å undervise i samfunnsfag, da det er det jeg fascinerer meg mest over, men har også en ting for historie. Vil jeg, (forutsatt at det ikke kommer nye regler i framtiden), kunne undervise i samfunnsvitenskapelige fag med grunnlag i årsstudiumet mitt om jeg utdanner meg til historielektor, eller vil det beste være å gå samfunnsfag-løpet? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan fremdeles konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål, men det er riktig at tilleggspoengene for årsenheten din kun teller i ordinær kvote. Du konkurrerer i begge kvoter frem til og med det året du fyller 21 år, deretter kun i ordinær kvote. 

Hele poenget med kvote for førstegangsvitnemål er at de som kommer rett fra VGS skal slippe å konkurrere med alle dem som har forbedret karakterer og samlet alderspoeng og tilleggspoeng i etterkant. 50 % av alle studieplassene gis i kvote for førstegangsvitnemål.

Det er flott at du vurderer en lektorutdanning! Det er riktig at du trenger minimum 60 studiepoeng i et fag for å ha undervisningskompetanse i faget på videregående skole. Du finner kravene til undervisningskompetanse i forskrift til Opplæringsloven §14.4.

Et lektorstudium er bygget opp slik at man har en hovedfordypning (f.eks. i historie), men man har en viss valgfrihet i noen emner fordi man skal oppnå undervisningskompetanse i flere fag. Oppbyggingen har mye å si for hvilke fag du kan undervise i, og om du kan få dine studiepoeng i sosiologi inkludert i lektorgraden din.

Oppbyggingen av et lektorstudium vil variere mellom studier og fra studiested til studiested. Du må selv sette deg inn i hva som passer best for deg. På hjemmesiden til det enkelte studiested kan du lese hvordan lektorprogrammet er bygget opp, og om det er relevant å bygge inn dine studiepoeng i sosiologi.

Hvis du ikke finner svar på nettsidene anbefaler vi at du henvender deg til de aktuelle studiestedene direkte for å få svar på om du vil få undervisningskompetanse i de fagene du helst ønsker.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning