Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere i et halvt år?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nå friår og lykkes ikke med å få en jobb. Derfor tenker jeg å finne et halvårskurs vårsemester 2018. Jeg vet ikke helt hvordan jeg finner disse fagene, og de fleste jeg finner står feks at det er bachelor eller master studier og jeg skal bare ha et halvårskurs innen et fag jeg vil gå. Er det også mulighet at det finnes noe halvårskurs eller være et halvt år på folkehøgskole? Blir glad for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det var leit du ikke hadde funnet deg jobb, men det tror vi og håper at ordner seg for deg :)

Ja, det høres ut som en spennende plan å skulle studere litt eller finne kurs. Du har muligheten til dette både på universitet og folkehøgskole. Du har rett at det ikke er bachelorgrader eller mastergrader du bør se på. Du bør heller se på det som heter enkeltemnestudent. 

Ved de fleste universitet og en del høgskoler så er det mulig å søke opptak som enkeltemnestudent. Det betyr at du kan melde deg opp i enkeltemner (gjerne med kun halvårig varighet) i fag/emner der det er ledig kapasitet etter at studenter som går hele program har valgt sine fag. Hvilke emner dette er snakk om kan variere en del, men utvalget pleier å inneholde litt forskjellig. I tillegg kan man som oftest ta emner som ex.phil og ex.fac.

Et enkeltemne er oftest på 10 studiepoeng, likevel kan dette variere. Det vanligste er å ta 30 studiepoeng i halvåret, men dette avhenger også av hvor mye kapasitet du har til å studere.

Kontakt det lærestedet du vil studere ved direkte, for informasjon om hvilke tilbud som finnes akkurat hos dem. Her kan du for eksempel lese mer om enkeltemner hos Universitet i Oslo: www.uio.no/studier/opptak/enkeltemner/

Det er også mulig å gå på folkehøgskole med halvt års varighet. Oversikten over alle folkehøgskolene ligger her. Når du skriver inn varighet på et halvt år, kommer det opp, når vi svarer deg nå, 28 forskjellige linjer. Så titt der, og se om det er noe som er interessant :)

Vi ønsker deg veldig lykke til - bare spør oss igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning