Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg lurer på hva som skal til for å bli dyrlege.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer på hva som skal til for å bli dyrlege. Jeg har lenge drømt om å bli dyrlege og lurer på hva kravene er. Hva må jeg gjøre på ungdomsskolen? Hvilket snitt må jeg ha på ungdomsskolen og videregående? Hvordan kan jeg studere i Norge? Og teller gymkarakteren?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende å høre at du kunne tenke deg å bli dyrlege!

For å kunne søke Norges veterinærhøyskole (etter du har gått videregående skole) hvor du blir utdannet veterinær, behøver du både generell studiekompetanse og fordypning i realfag (matte og kjemi) fra videregående skole. Fordypning i disse realfagene er du kun sikret å få ved å velge på Studiespesialisering på videregående.

Hvis du velger å gå på et utdanningsprogram som ikke har de nødvendige realfagene, kan du ta de som privatist. Det samme gjelder hvis du skulle velge et yrkesfaglig utdanningsprogram. Da kan du ta påbygg til generell studiekompetanse i vg3, og ta realfagene som privatist. Dette kan være litt innviklet å sette seg inn i. Jeg anbefaler deg derfor at du tar kontakt med rådgiver på skolen din slik at de kan hjelpe deg videre.

Ta gjerne en titt på artikkelen om generell studiekompetanse, som jeg har lagt til under. Her kan du lese mer om hva de ulike utdanningsprogrammene tilbyr.

På ungdomsskolen er det viktigste at du får så gode karakterer at du kommer inn på den videregående skolen du kunne tenke deg. Her kan du lese mer om inntaksregler og poengberegning. Gym-karakteren på både ungdomsskolen og videregående teller like mye som de andre fagene dine.  

Her kan du også lese litt mer om veterinær-yrket. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg. Les mer om dine rettigheter her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole