Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte til P-matte?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg går nå i 1 klasse innen studiespesialisering, og har nå matte-1t. Jeg er ikke noe særlig god i matte, og jeg sliter litt i t-matten, så jeg lurer på om det er mulig å ta p-matte og likevel kunne ta fag som fysikk og kjemi i andre klasse. Jeg har sett på kravene i en rekke universiteter, der man trenger enten r1 eller s1 og s2, i tillegg fysikk/kjemi. Så jeg lurer på om det er greit at jeg bare bytter til p-matte og jobber meg opp derifra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at det er en del studier på høgskole/universitet som krever fordypning i realfag. Dette er studier som innebærer realfag og som fører til yrker der man har bruk for realfag.

Alle studier som har realfag som opptakskrav krever fordypning i matematikk, minimum R1 eller S1+S2, fordi matematikk er en viktig del av alle realfag, særlig fysikk og kjemi.

Det finnes veldig mange studier på høgskole/universitet som ikke krever realfag, bruk gjerne utdanning.no for å sjekke opptakskrav på studier som du er interessert i.

Generelt kan vi si at du bør fortsette med T-matte hvis du skal gå videre med R1, men hvis du får en god karakter i P-matte vil det gå fint å fortsette med S1. Karakteren du får i matematikk på vg1 (enten 1T eller 1P) kommer på vitnemålet ditt etter vg3, helt uavhengig av hva du velger av matematikk på vg2.

Vi vet ikke hvor mye du sliter med T-matte, så det er vanskelig å gi deg et konkret råd. Vi synes du skal diskutere dette med matematikklæreren din, og eventuelt med rådgiver på skolen.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning