Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg velge S1-matte videre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg går på studiespesialisering og tar t-matte, og jeg lurer på om det er mulig å bytte til p-matte, og allikevel ta fag som fysikk eller kjemi? Jeg er ikke den beste i matte, så jeg tenkte kanskje det ville være lurt for meg å bytte til p-matte istedetfor. Jeg har sett på kravene til flere utdanninger, der det står at man trenger for eksempel at man trenger R1/ S1 & S2 og fysikk. Så om s-matten er et annet alternativ, så må det vel bety at man kan ta de andre fagene og, med bare p-matte på vg1.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Aller først, så bør du gå til rådgiver på skolen din så snart som mulig. Der kan du både diskutere muligheten for å bytte fag, og hvilke fag du får lov til å bytte til! Så det bør du gjøre!

Men i utgangspunktet, så vil ikke valget av matematikk ha noe å si for ditt valg av programfag som fysikk og kjemi. Så det skal du ha muligheten til.

Og ellers er det riktig som du skriver, at for å ha R1-matte, så må du ha tatt T-matten i Vg1. Mens S1 (og S2) kan du både ha T-matte og P-matte som bakgrunn. Og det er riktig at i de fleste studier som krever R1, kan R1 erstattes av S1+S2. Du kan se på fagsammensetningen din her på vilbli.no.

Men her er du helt nødt til å snakke med rådgiveren din. Det er skolen som skal godkjenne fagsammensetningen din, og skolen som skal tilby undervisning som passer med timeplanen, etc. 

Så snakk med rådgiver så snart som mulig, så får du presist svar på hva som er mulighetene dine her! 

Lykke til, og bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Kuleramme (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? Opplever du at vanskelige oppgaver gjør deg mindre motivert? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning