Hopp til hovedinnholdet

Er det i det hele tatt mulig å komme inn på medisinstudie i min situasjon?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fyller 21 i år og har fullført vg1 helse og oppvekst, men har begynt og avsluttet vg2 3 ganger pga psykisk helse, siste gang i år pga spiseforstyrrelse og fysisk helse pga den. Jeg har fått gode behandlere og det ser lyst ut fremover, jeg har jobbet hardt med meg selv og alt går oppover og har enda et år igjen før evt neste skoleår hvor jeg kan jobbe enda mer med meg selv. Har jeg mulighet til å ta VG 2 til neste år igjen, som 22 år, selv om jeg ikke har skolerett? Og hvis man vil bli lege/medisinstudent, er det umulig i en sånn situasjon? Karakterene mine er helt greie (jeg har mange gode karakterer da jeg ikke sliter med fag og er veldig faglig interessert men vanskelig pga fravær) dersom man får kjempegode karakterer på vg2, kan man ta påbygg og komme inn på medisinstudie etter helsefag VG 2 eller er ikke det mulig? Må man ha hatt toppkarakterer på vg1 også? Er det i det hele tatt mulig å komme inn på medisinstudie i min situasjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du begynner å bli friskere!

Det er mulig at du fremdeles har ungdomsrett, siden du har vært for syk til å gå på skole, det kan du finne ut av hvis du tar kontakt med oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt.

Det er fullt mulig for deg å søke skoleplass på nytt på vg2 på Helse- og oppvekstfag neste år selv om du ikke lenger har ungdomsrett, men da vil din søknad bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har blitt tatt inn.

Du kan også vurdere om generell studiekompetanse etter 23/5-regelen er aktuell for deg å satse på, da trenger du kun de seks studiekompetansefagene. Det er mulig å få dekket inn praksiskravet med å dokumentere nedsatt arbeidsevne.

Utdanningen for å bli lege er et seksårig profesjonsstudium i medisin. Fra videregående må du ha generell studiekompetanse med fordypning i realfag for å være kvalifisert for å søke på medisinutdanning. Det betyr at du trenger fordypning i matematikk (enten R1 eller S1+S2), i kjemi (KJE1+KJE2) og i fysikk (FYS1). Dette er fag som normalt tilbys på utdanningsprogrammet Studiespesialisering, du kan maksimalt få ett av disse fagene på vg3 påbygging. Du må derfor regne med å ta disse fagene som privatist, eller kjøpe opplæring. Hvis du skal søke på medisinstudiet etter 23/5-regelen må du ha de seks studiekompetanse fagene pluss de nevnte realfagene.

Det er selvsagt mulig for deg å satse på en medisinutdanning, men du må regne med at det vil ta tid å komme dit. Du trenger realfagene i tillegg til generell studiekompetanse, og det er riktig at du trenger toppkarakterer i alle fag. I tillegg er medisinutdanningen lang.

Det finnes også mange andre yrker du kan velge blant hvis du vil jobbe med helse eller med å hjelpe mennesker. Bruk gjerne utdanning.no til å se om du finner flere ting du er interessert i, start gjerne med jobbkompasset.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning