Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta årsstudium, dra i militæret, og fortsette på bachelor?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Lurte på om det er mulig å ta et årsstudium, deretter førstegangstjeneste for å så bygge på med bachelor året etter førstegangstjenesten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Dette skal nok være mulig, ja. Hvis du tar årsstudium og består fagene, har du bestått disse for alltid. Når du så kommer tilbake igjen, kan du søke på en bachelorgrad. Og hvis du kommer inn, så vil du ha gode muligheter til å kunne "bake inn" fagene du allerede har bestått. Enten som en del av fagene du må på bachelorgraden, eller som en del av "frie emner". 

Men det viktige her er at du må søke inntak til bachelorgraden på vanlig måte, altså med karakterene dine fra videregående. Når du først har kommet inn, kan snakke med universitetet om å få godkjent emnene du har tatt. 

Du kan altså ikke gå et åsstudium, dra til militæret, og så bare fortsette på år to. Du må i så fall komme inn på selve bachelorgraden først. 

Du vil jo også ha muligheten til å komme inn på bachelorgraden, og så søke fritak det året du skal i førstegangstjenesten - og så fortsette når du kommer hjem. 

Vi anbefaler at du snakker med studiekonsulenten ved læresteder og studier du er interessert i og hører med, for sikkerhets skyld. Det kan ha noe å si på akkurat hvor og når du får tatt fagene, og andre ting. Da kan du også høre om muligheten til å komme inn på bacehlorgraden, og eventuelt få fritak mens du er i militæret. Men hvis du består fag på høgskole/universitet, vil du ha muligheten til å bake dem inn i en bachelorgrad senere.

Uansett så anbefaler vi deg å snakke med en studiekonsulent ved lærestedet. Og vi ønsker deg lykke til med planene dine. Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Verneplikt

Militær med gevær (colourbox.com)

Hvert år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegangstjeneste. Her kan du lese om veien fra innkalling i posten til tjeneste.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning