Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme inn på påbygg til høsten igjen uten fagbrevet?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er nå i mitt tredje år med tømrer lære og har lyst og slutte og begynne på påbygg istedet, jeg gikk ut i lære etter vg1 så har tatt vg2 delt ut på to år, besto tømrerteori faget PG allmenfagene på vg2a PG alle på vg1 men har ikke lyst og fullføre fagbrevet. Kan jeg komme inn på påbygg til høsten igjen 2018 uten fagbrevet då?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så synd at du vurderer å avbryte en utdanning du nesten har fullført. Selv om du akkurat nå tenker at du ikke har lyst til å jobbe som tømrer, kan fagbrevet bli nyttig for deg i fremtiden likevel.

Vi anbefaler vi at du ber om en samtale med opplæringskontoret ditt, eventuelt med fagopplæringen i hjemfylket ditt før du avbryter.

Kanskje er det best at du avbryter, men da er det viktig at du først har fått klarhet i hvilke konsekvenser det får, og hvilke andre muligheter du har. Du kan selv velge å avbryte kontrakten, men det kan også bety at du har brukt opp opplæringsretten din, selv om du ikke har oppnådd sluttkompetanse.

Du kan søke om plass på vg3 påbygging neste skoleår, men hvis du ikke lenger har ungdomsrett vil du stille bakerst i søknadskøen.

Vær klar over at du får rett til vg4 påbygging hvis du fullfører fagbrevet først. Da får du både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse, og kan velge om du vil jobbe, gå på fagskole, eller søke på høgskole/universitet.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning