Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange timer må jeg ha som lærling? Kan jeg slutte før?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg går en linje som kalles TAF. Det er 4-årig studiespes hvor man er lærling i bedrift alle 4 årene. (2 uker jobb, 3 uker skole). Jeg skal ta fagbrev i Mai, men vurderte å avslutte lærlingtiden før tiden og jobbe som hjelpearbeider gjennom sommeren før jeg skal studere videre. Noen på jobben sa jeg trenger x-antall timer på jobb for å få fagbrevet godkjent. Hvor mange timer trengs for å få lærlingtiden godkjent i kjemiprosessfaget? Og er det mulig for meg å avslutte lærlingtiden noen måneder før den er ferdig om jeg har jobbet nok timer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planert du har, da. 

Dette kan godt hende at er mulig - men det vet vi ikke dessverre. Vi vet heller ikke om dette vil være mulig i forhold til kontrakten du har med lærebedriften. Men det kan jo hende. 

Det du burde gjøre, er å høre med rådgiver på skolen din om dette så snart som mulig. Han/hun vet dette, og kan hjelpe deg videre i saken. Du kan også kontakte fagopplæringskontoret ditt og høre med dem. 

Så snakk med skolen din om dette, og snakk også med kontaktpersonen din i bedriften du er lærling i! Det er de som vet og kan bestemme om dette er mulig. 

Vi ønsker deg lykke til - bare spør oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning